Metal fırtınayı işçiler yaratacak

HABER MERKEZİ

Metal iş kolunda grev sesleri yükseliyor. Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) ile sendikalar arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi’nde işveren tarafının uzlaşmaz tutum nedeniyle görüşmeler tıkandı. Türk Metal sendikası temsilcileri sözleşme masasının terk edildiği, uyuşmazlık tutanağı tutularak arabulucu sürecinin başlatıldığı açıklandı.

GREV KAÇINILMAZ OLUR

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürütülen toplu sözleşme sürecini BirGün’e DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, “Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasında yapılan toplu sözleşme görüşmeleri 60 günlük sürenin ardından anlaşmazlıkla sonuçlandı ve uyuşmazlık yani arabulucu dönemi başlayacak. Bu süreçte de sendikamızın kulları toplanacak ve neler yapılacağı kararlaştırılacak. Arabulucu döneminde de yine anlaşma sağlanamayacak muhtemelen” dedi.

“Geçmiş dönemlere benzemeyen bir süreç yaşanıyor” diyen Serdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “İktidar ayak diretirse grev kaçınılmaz olur. İktidarda işçi düşmanı bir hükümet olduğunu biliyoruz. Grev kararlarımızı da yasaklayabilirler ama insanlar artık burnundan soluyor. Bu saatten sonra işçiler, ne grev yasağını ne de işverenin tehditkâr tutumlarını dikkate alırlar.” Türk Metal Sendikası’ndan yapılan açıklamada, MESS ile 12 Ekim’de başlayan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine bugüne kadar devam edildiği ama işveren tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle sonuç alınamadığı kaydedildi.

MEŞRU EYLEM ZAMANI

Sendikan yapılan açıklamda, "Türk Metal sözleşmenin masada bitirilmesi için elinden gelen çabayı ortaya koymuştur. Ancak sendikamızın bu duyarlı ve yapıcı yaklaşımı karşısında, ne yazık ki muhatabımız olan MESS bugün yapılan oturumda sendikamızın kabul edemeyeceği bir ücret artışı teklifinde bulunmuştur. Sendikamızın teklifine karşılık ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylık periyotlar için enflasyon oranında artış önermiştir. Sosyal haklara ise birinci yıl için yüzde 19,25, ikinci yıl için de enflasyon oranı kadar artış teklif edilmiştir. Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etmiş, uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlatmıştır" denildi.

Türk Metal Sendikası’nın bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmediği vurgulanarak, şu ifadeler kullanıldı: "Sendikamız buna karşı tavrını açıkça ortaya koymuştur. Türk Metal Sendikası, üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alın terlerine halel getirmemeye, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermemeye kararlıdır. Türk Metal, MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı, yasal ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyecektir. Türk Metal Sendikası, bundan sonraki süreçte etkili ve yaygın eylemlerinin sonuç alınıncaya kadar artarak devam edeceğini üyelerimize ve kamuoyuna ilan etmektedir."