Kocaeli’nde faaliyet gösteren üç fabrikada sendikalı oldukları için ücretsiz izne çıkarılan ya da tazminatsız işten atılan metal işçileri, bugün Ankara’ya yürüyüş başlatıyor. Valilik yürüyüşe yasak getirdi ama Birleşik Metal-İş üyesi işçiler kararlı.

Metal işçileri Ankara yolunda: ‘Ferman Valiliğin ise yollar bizimdir’

Rıfat KIRCI

Kocaeli’nde Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için ücretsiz izne çıkarılan ve tazminatsız işten atılan Systemair HSK, Baldur ve Özer Elektrik işçileri, bugün Ankara’ya yürüyüş başlatıyor. İşçiler saat 10.00’da Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi önünde bir araya gelecek. Kocaeli Valiliği’nin apar topar aldığı yasaklama kararına rağmen yürüyüşte kararlı olan işçiler, “Ferman Valiliğin ise yollar bizim. İşçiyle kedinin fareyle oynadığı gibi oynayamazlar” diyor.

DEVLET YİNE İŞVERENİN YANINDA

Endüstriyel havalandırma sistemleri üreten İsveç sermayeli Systemair HSK firmasında ücretsiz izne çıkarılan işçilerden Okan Sarıkaya, “Anayasal hakkımızı kullanarak sendikada örgütlendik. Patron da buna karşılık ücretsiz izne çıkardı bizi. Gerekli bakanlıklara ve devlet yetkililerine sesimizi duyurmak için Ankara’ya yürüyeceğiz” dedi.


Yürüyüşlerine Valilik tarafından getirilen yasağa tepki gösteren Sarıkaya, “Devlet her zaman olduğu gibi işvereni destekliyor. Polis büyük bir çaba sarf edecek bizi yürütmemek için. Ama bu bizim direncimizi kırmayacak. Kedinin fareyle oynadığı gibi işçiyle oynamaya çalışıyorlar. Biz buna izin vermeyiz. Biz haklı olduğumuz için, anayasal haklarımız çerçevesinde ne yapılması gerekiyorsa onu yapacağız. Bir insan haklı olduğu mücadeleden vazgeçmemeli” ifadelerini kullandı.

ENGELLEMELERE KARŞI DİMDİK DURACAĞIZ

Baldur Fabrikası’nda işten çıkarılan işçiler de Valilik yasağına tepkili. İsmini vermek istemeyen bir Baldur işçisi şunları söyledi: “Anayasal hakkımızı kullanıp sendikalı olduk diye işten atıldık. Yürüyüş yapalım dedik, Valilik apar topar yasaklama kararı aldı. Ama biz her türlü engellemeye karşı dimdik duracağız.”
Baldur işçisi “Biz sesimizi duyurmak için yürüyoruz. Ama bizi engelleyecekler. Zaten hep işçiyi engelliyorlar. Talebimiz tekrar işbaşı yapabilmek. Sosyal haklarımızı istemek, insanca ücret istemek kadar doğal bir şey var mı? Sendikalı olmak bizim hakkımız. Bütün fabrikalarda çalışan arkadaşlarımız da örgütlensinler. Birlikten güç doğar" diye konuştu.

***

ENGELLERİ AŞMAYI BİLİRİZ

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu bugün başlatacakları yürüyüşe ilişkin şunları söyledi:

“İşverenler, işçiler üzerinde olabildiğince baskı uyguluyor. İşten çıkarmalardan tutun da ücretsiz izne kadar çeşitli yöntemler deniyorlar. Biz de biraz daha bakanlıklar ve bölgesel mülki amirlikler üzerinden eylem planları geliştirmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımız aylarca fabrika önünde bekledikten sonra hâlâ bir çözüm getirilmeyince sesimizi yükseltmemiz gerektiğini düşündük. Gebze bölgesinde sendikamızın olduğu 3 fabrika üzerinden yapacağız bunu. Sytemair HSK fabrikasında 46 arkadaşımız ücretsiz izne çıkarılırken 2’si tazminatsız işten çıkarıldı. Mercedes’e iş yapan Baldur fabrikasında ise mahkeme kararına rağmen işveren, 2’si işyeri temsilcisi olmak üzere 5 arkadaşımızı işten çıkardı. Özer Elektrik fabrikasında da 12 arkadaşımız tazminatsız işten çıkartıldı.”

İNTİKAM ARACINA DÖNÜŞTÜ

Salgın nedeniyle işten çıkarma yasağının sürdüğüne dikkat çeken Serdaroğlu, “Ancak işverene öyle imtiyazlar veriliyor ki ya işçileri tazminatsız işten atıyorlar ya da ücretsiz izin uygulamasıyla istifaya zorluyorlar. Aslında bu da bir nevi tazminatsız işten çıkarma. Bir intikam aracına dönüştü artık bu uygulama” dedi.
Yürüyüşün yasaklanmasına da değinen Serdaroğlu, "İşverenlerin yasadışı davranışlarına ses çıkarmayan Valilik ya da ilgili makamlar, işçiler kurallara uygun bir şekilde derdini anlatmak istediği zaman yasak getiriyor. Biz hem bu yasakçılığı protesto etmek hem de arkadaşlarımızın sorunlarını dile getirmek için eylemimizi yapacağız. Engellemeye çalışırlarsa da engellesinler. Biz o engelleri aşmayı her zaman biliriz" diye konuştu.