Metal işçileri greve büyük bir coşkuyla başladı. Grev oylamalarındaki ezici evet oylarından sonra, dün grev çıkışlarında işçilerin yüzlerindeki ve seslerindeki kararlılığa tanık olduk. Metal işçileri sektörde MESS tarafından yıllardır dayatılan sözleşmelerin sonuçlarına öfkeliydi. Bu öfkeleri “metal işçisi köle değildir” sloganında dile geldi. Türkiye’nin lokomotif sektöründe çalışanların ücretleri asgari ücrete yaklaşmıştı.

İnsan metal işçilerinin grev çıkışını izlerken düşünmeden edemiyor: Diğer metal fabrikalarında da işçiye sorulsaydı ve işçi özgürce karar verseydi işçi MESS sözleşmesini kabul eder miydi? Hiç sanmıyorum. Metal dahil pek çok sektörde sendikalı işçilerin ücretlerinde de önemli bir aşınma yaşanıyor ve çalışma koşulları zorlaşıyor. Önce cam grevi ardından metal grevi sınıfın biriken tepkisini gösteriyor.

Dün metal işçileri MESS dayatması sözleşmeye karşı greve çıktı. Bu grev tarihi bir grev olmaya ve pek çok şeyi değiştirmeye aday.  Her şey bir yana bu grev sendikacılığın nasıl yapılması gerektiğini gösteriyor. İşçinin iradesine ve gücüne dayalı sendikacılığın önemini gösteriyor. Metal grevi, yıllarca tehditle, ertelemeyle ve bazı sendikacıların teslimiyetçi yaklaşımları nedeniyle kullanılamayan grev hakkının yeniden kullanılabilir olduğunu göstermesi açısından önemli. Grevin adının duyulmaya başlamasıyla beş şirketin MESS’ten ayrılması bunun göstergesi.

Bu grev MESS sultasının kırılması açısından kritik. Grev 12 Eylül’den bu yana metal sektöründe kurulan statükonun kırılmasına yardım edebilir. Bu yüzden MESS rahatsız ve grev hakkına karşı hazımsız. Bir yandan Birleşik Metal-İş Sendikasının  hukuka uygun grevini tehdit ediyor, öte yandan hükümetin kapısını aşındırarak grevi ertelemeye çalışıyor. Açık söylemek lazım grev erteletme girişimi hukuksuz, kanunsuz ve ahlaksız bir girişimdir.  Grev erteletmeye çalışan da buna prim veren de hukuksuz, kanunsuz ve ahlaksız bir iş yapıyor. MESS metal işçisiyle başa baş kavgada kaybedeceğini anlayınca  yanına devleti çağırıyor, oyunun kurallarına uymuyor. Ancak metal işçisinin kararlılığı bu oyunu da bozacaktır.

Bu grev sadece metal işçilerinin grevi değil. Metal işçileri kazanırsa bu bütün işçilerin ve sendikaların kazanımı olacak. Metal işçileri fabrika kapılarında sadece kendilerinin değil bütün bir sınıfın makus talihini yenmek için mücadele diyor.