Metal işçileri ücretli izin istiyor

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin (BİSAM) koronavirüs salgınıyla ilgili yaptığı araştırmaya göre, metal işçilerinin yüzde 94’ü işyerinden kaynaklı kendini risk altında hissediyor. İşçiler ücretli izin ve ekonomik destek talep ediyor.

275 metal işçisinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, metal sektöründeki işyerlerinde virüse karşı yeterince önlem alınmadığını ortaya koyuyor. Buna göre, her 10 işçiden 6’sı, virüse karşı korunma mesafesi olan 1 metreden daha yakın mesafede çalışıyor.

Araştırma kapsamındaki işçilerin yüzde 46,7’si işyerlerinde ateş ölçümü yapıldığını, yüzde 45,6’sı işveren tarafından bilgi verildiğini, yüzde 34,8’i işyeri sendika temsilcisinin bilgi verdiğini, yüzde 33’ü genel temizlik yapıldığını, yüzde 30,7’si ise yemek saatlerinin yeniden düzenlendiğini ifade ediyor. Her 10 işçiden biri ise işyerinde virüse karşı herhangi bir tedbir alınmadığını söylüyor.

İşçilerin yüzde 78’i virüs riskinin artacağını düşünüyor. Metal işçilerinin öncelikli talepleri ise ücretli izin ve ekonomik destek. Her 10 işçiden 9’u ücretli izin istiyor.

SU VE DOĞALGAZ PARASIZ OLSUN

İşçilerin neredeyse tamamı (yüzde 97’si) bu süreçte borç nedeniyle su ve doğalgaz kesinti yapılmaması gerektiğini belirtiyor. Yüzde 96’sı okullar tatilken çalışan anne babalardan birine ücretli korona izni verilmesi talebine katılıyor. Salgın döneminde her eve belli miktarda içme suyu ve doğalgazın parasız sağlanması fikri de yüzde 95 oranında destek alan görüşlerden. İşçilerin yüzde 68’i ise salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi taraftarı.

Metal işçileri, hükümetin virüsle mücadele konusunda başarılı olduğu fikrine temkinli yaklaşıyor. Hükümeti bu konuda başarılı ya da çok başarılı bulan işçilerin oranı yüzde 48. Hükümeti başarısız bulanların oranı yüzde 14. Buna karşın işçilerin yüzde 37’si, virüse karşı alınan tedbirleri ne başarılı ne de başarısız olarak değerlendiriyor.