MESS ile zam konusunda anlaşamayan Türk Metal Sendikası, sesini duyurmak amacıyla Kocaeli'nde miting düzenledi. On binlerce metal işçisinin katıldığı mitingde konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Sakın o masaya gelirken ekmeğimize göz dikmeyin” dedi

Metal işçilerinden Kocaeli mitingi

MESS ile yaptığı toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uzlaşmazlıkla sonuçlanan Türk Metal Sendikası, bugün Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki Milli İrade Meydanı’nda miting düzenledi. Mitinge on binlerce metal işçisi katıldı. Miting sonunda sanatçı Kıraç bir konser verdi.

Metal işçilerinin düzenlediği eyleme İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, CHP İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı da destek verdi. İşçiler, hep bir ağızdan “Ölümüne çalıştık, kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Yılgınlık yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları attı.

İşçilerin sloganları arasında sahneye gelen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, "Herkes evinde, sıcak yuvasındayken, çoluk çocuğu ile beraberken biz çarkları döndürdük, bacaları tüttürdük. Emeğin en kutsal olduğunu dosta düşmana gösterdik" dedi.

Kavlak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Arkadaşlarımızı toprağa verip ölümüne çalıştık. Biz, ölümüne çalıştık. Yalnızca metal işçileri için değil, bu miting pandemi döneminde canları pahasına çalışan bütün emekçiler içindir. İşten atılan, ücretsiz izne çıkarılan bütün emekçiler içindir. Bu büyük miting, örgütsüz işçiler içindir. Bu miting, insan yerine konmayan insanlar içindir. Kocaeli’nden, emeğin kutsal kürsüsünden hak için, ekmek için, gelecek için, aş için mücadele eden bütün emekçilere selam olsun. Bu miting, yalnızca metal işçisine hakkını vermeyen MESS’e karşı değil, emeği hor gören, hakkını vermeyenlere cevap vermek, ‘Evet, biz buradayız’ demek içindir."

Kavlak, “TÜİK yetkililerine seslenmek istiyorum” diyerek şunları söyledi:

"Açıkladığınız o enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyor. Yahu el insaf. Siz bu rakamları nereden alıyorsunuz? Söyleyin de biz de oradan alışveriş yapalım. Sizin ilan ettiğiniz o gerçek dışı rakamlar, sözleşme masasında bizim karşımıza çıkıyor. Sizin ilan ettiğiniz o gerçek dışı rakamlar yüzünden bizim soframızdaki ekmeğimiz küçülüyor. Biz fakirleşiyoruz, fakirleşiyoruz. MESS’e bir kez daha sesleniyorum. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, biz kazandırıyoruz. Önce kendinize gelin, sonra da masaya gelin. Gelin, ama bu çakma TÜİK rakamlarıyla gelmeyin."

“GİZLİ BİR AJANDAMIZ YOK”

Seslerini daha gür bir şekilde duyurmak için bu mitingi düzenlediklerini belirten Kavlak, şöyle konuştu:

"Bu büyük buluşmamız, Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı, ‘yeter artık’ dediği, bıçağın kemiğe dayandığı bir haykırıştır. Eylemlerimize önce iş yerlerinde başladık. Vardiyalarda eylemler yaptık. İşi durdurduk. O da yetmedi, sesimizi daha gür bir şekilde duyurmak için kent meydanlarına çıktık. Sokaklardan, caddelerden sel gibi aktık. İşte şimdi buradayız. On binlerle Kocaeli’nden sesleniyoruz. Bizim başka bir niyetimiz yok. Gizli bir ajandamız yok. Hepimiz alın teri için mücadele ediyoruz. Yağmura, soğuğa bakmadan insan gibi hak mücadelesi veriyoruz. Duymayanlara, görmeyenlere sesimizi bağırıyoruz."

Sözleşme görüşmelerinin 12 Ekim 2021'de başladığını belirten Kavlak, “130 bin metal emekçisi için işveren sendikası MESS ile masaya oturduk. Tüm iyi niyetimizle, samimiyetimizle, metal emekçilerinin hakkı için, alın terinin karşılığı için 6 oturum gerçekleştirdik. Ancak şimdilik hak ettiğimizi alamadık. Zor bir yola çıktık. Yolumuz zor, sıkıntımız büyük. Artık hepimiz sözün bittiği yerdeyiz. Artık hepimiz dayanma gücümüzün sınırındayız. Artık hepimiz dardayız, zordayız. Günlerdir hepimiz ayaktayız, eylemdeyiz. Dedim ya artık sözün bittiği yerdeyiz. Bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız” dedi.

“ELİMİZİ HAVADA BIRAKMAYIN”

MESS yetkililerine seslenen Kavlak, “Onların vicdanına, en masum, en insani duygularına sesleniyorum. Artık deniz bitti. Deniz bizim için bittiyse sizin içinde bitmiştir. Bu işi daha fazla uzatmanın anlamı yok. Gelin masaya, bu işi bitirelim. Gelin masaya, iyi bir sözleşme yapalım. Gelin masaya, nereye varacağı belli olmayan bu koşullarda siz de biz de önümüzü görelim. Bizi bekletmeyin, oyalamayın. Hakkımızı verin. Elimizi havada bırakmayın, el sıkışalım, işimizin başına dönelim. Buradan uyarıyorum. Sakın o masaya gelirken ekmeğimize göz dikmeyin. Sakın o masaya gelirken alın terimizi hor görmeyin. Sakın o masaya gelirken ölümüne çalıştığımız günleri görmezden gelmeyin. Yoksa biz de sizi görmezden geliriz. Vallahi de geliriz, billahi de geliriz” diye konuştu.

Türk Metal Sen üyelerinden Ferruh Aydoğan ise şunları söyledi:

“Tuzla Arçelik’ten geliyorum. 24 yıldır sendika üyesiyim. Pevrul başkanımız, göreve geldiğinden bu yana aşımıza aş, kesemize bereket kattı. Bizim hakkımızı vermeyen MESS buradan sesimizi duysun. Biz, gerçekten ölümüne çalıştık. Herkes evinde çalışırken biz, gece gündüz, kar kış demeden çalıştık. Üç vardiya ölümüne çalıştık. Şimdi ise hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı da alacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Miting çok kalabalıktı. Hala gelen arkadaşlarımız var. Artık bu alanlara sığmıyoruz. Daha büyük alanlar bulmamız lazım. Kesinlikle hakkımızı alacağız, bu yoldan dönüş yok."

Türk Metal Sen üyesi Recep Savaş, “İstanbul Avcılar’dan geliyorum. Emekçi arkadaşlarımız ile birlikte hep birlikte destek vermeye geldik. Şu an masaya oturuyorlar ama sonuç alınamıyor. Sonuna kadar direniyoruz, kabul edecekler. Miting bayağı kalabalıktı. Her yerden geldiler. Çok mutluyuz, keyifliyiz” dedi. (ANKA)