MESS Grup TİS görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, metal işçileri eylemlerine başladı. Birleşik Metal-İş ve Türk Metal üyesi işçiler, dün onlarca fabrikada eş zamanlı eylemler yaparak patronları uyardı

Metal işçisi ayakta

Emek Servisi

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile metal işkolunda faaliyet gösteren işçi sendikaları arasında süren Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, fabrikalarda eylemler başladı. Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türk Metal’e üye işçiler, dün fabrikalarında eşzamanlı eylemler yaparak MESS’i uyardı.

KAZANILMIŞ HAKLAR HEDEFTE

130 binden fazla metal işçisini ilgilendiren grup toplu sözleşme görüşmelerinde MESS, işçilerin kazanılmış haklarını hedef almıştı. Patronlar tarafından, işçilerin haklarını geriye götürmek ve çalışma koşullarını daha da esnekleştirmek amacıyla yapılan öneriler şöyleydi:

• 2 ay olan deneme süresinin 4 aya çıkarılması,
• İkramiyelerin fiili çalışmaya bağlı olarak ve aylık yerine yılsonunda ödenmesi,
• 4 aylık süreyle denkleştirme yapılması,
• Telafi çalışması yapılması,
• Hafta tatilinde yapılan fazla mesai ödemelerinde yüzde 100’den daha yüksek oranda ödeme yapan işyerlerinde 1 Eylül 2019’dan sonra işe girenlere yüzde 100 ödenmesi,
• Rapor alımlarında kaç günlük rapor alınırsa alınsın, SGK tarafından ödenmeyen ilk 2 günün hiçbir biçimde işveren tarafından da ödenmemesi,
• Hafif işlerde çalışabilir raporu alan işçilerin teklif edilen uygun işi kabul etmemesi durumunda almakta olduğu ihbar tazminatının ödenmemesi.
• Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın kaldırılması.

TRAJİKOMİK ZAM TEKLİFİ

Tüm bu önerilerle yetinmeyen MESS, 4 Aralık’ta yapılan beşinci ve son oturumda birinci 6 aylık dönem için altı aylık enflasyon rakamı olan yüzde 6,05 (ortalama ücrette ikramiye dâhil net 204 TL), diğer altışar aylarda ise enflasyon oranında zam önerdi. Toplu sözleşmenin 3 yıllık olması yönündeki dayatmasını da sürdüren MESS, sosyal haklarda yine yıllık enflasyon oranında (yüzde 15,01) zam teklif etti.

Türk Metal ilk altı ay için yüzde 26,28, Birleşik Metal-İş Sendikası ise yüzde 34 zam talep etmişti. MESS’in 204 liralık teklifine karşılık Birleşik Metal-İş’in talebi, ortalama ücrette seyyanen ikramiye dâhil net bin 150 liraya tekabül ediyor. Birleşik Metal-İş’in sosyal haklara ilişkin teklifi ise ortalama yüzde 55.
Sonuç olarak hem Birleşik Metal-İş hem de Türk Metal, MESS’in teklifini reddetti, uyuşmazlık tutanağı tutuldu ve arabuluculuk süreci başladı.

MESS’İN TEKLİFİ KABUL EDİLEMEZ!

Bu gelişmeler üzerine Birleşik Metal-İş Merkez TİS Komisyonu, önceki gün toplandı. Komisyonun yayımladığı sonuç bildirgesinde, MESS’in uzun yıllar boyunca mücadeleyle kazanılmış ve halen kullanılan hakları geriye götürmeye yönelik tekliflerinin kabul edilemez olduğunun altı çizildi.

Bildirgede, “MESS’in gerek var olan hakların geriye götürülmesi yaklaşımı, gerekse de hiçbir önerimizi kabul etmemesi, işverenlerin toplu sözleşmeyi masada bitirme niyetlerinin olmadığını gösteriyor” dendi.

MESS’in zam tekliflerini resmi enflasyona dayandırdığına da dikkat çekilen bildirgede, “Resmi enflasyon ile işçilerin yaşadığı gerçek enflasyon arasındaki makas giderek açılıyor. İşçilerin resmi enflasyona inanmasını beklemek, bu ülkede yaşamamak demek. Çünkü hemen her gün bir mal ve hizmete zam yapılıyor, ancak nasılsa TÜİK tarafından açıklanan enflasyon düşüyor. Hiç kimsenin resmi enflasyon oranlarına inancı kalmadı. Dolayısıyla ücret zammı için resmi enflasyonun dikkate alınması söz konusu olamaz” ifadeleri kullanıldı.

OLASI BİR GREV YASAĞINI TANIMAYIZ

“Hükümeti ve metal işverenlerini şimdiden uyarıyoruz” denilen bildirgede, şu ifadeler de yer aldı: “Bu sürecin grev aşamasına gelmesi söz konusu olursa yeni bir grev yasağıyla karşılaşmak istemiyoruz. Şimdiden ilan ediyoruz ki, olası bir grev aşaması ve grev yasağının söz konusu olması durumunda, metal işçileri grev yasağını tanımayacak, Anayasa’dan ve uluslararası sözleşmelerden doğan grev hakkını her koşulda kullanacaktır. Metal işçileri hakları için her türlü mücadeleyi vermeye hazırdır.”

MÜCADELE BAŞLADI

Komisyonun aldığı kararlar doğrultusunda, ülkenin dört bir yanında Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu, MESS sözleşmesi kapsamındaki tüm fabrikalarda dün eylemler başladı. İşçiler, servislerinden erken inerek fabrikalarına yürüdü ve işyerlerinde komisyonun sonuç bildirgesini okuyarak MESS’in tutumunu protesto etti.

Yalnızca Birleşik Metal-İş’in değil, Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda da işçiler eylemdeydi. Renault, Ford Otosan, TOFAŞ, Bosch, Arçelik başta olmak üzere Türk Metal’in örgütlü olduğu çok sayıda fabrikada dün vardiya giriş çıkışlarında eylemler yapıldı. Bu eylemlerde sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Uzlaşma yoksa mücadele var”, “İş, ekmek yoksa barış da yok” sloganları atıldı.

Gür Metal’de direniş başladı

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Gür Metal adlı işyerinde 6 işçi, sendikalı olduğu için işten çıkarıldı. Türk Metal üyesi işçiler fabrikanın önünde direnişe geçerken, molaya çıkan diğer işçiler alkışlar ve sloganlarla direnişteki arkadaşlarına destek verdi. Türk Metal Gebze 1 No’lu Şube yöneticileri de direniş alanına geldi. Şubeden yapılan açıklamada, sendikalı olmanın Anayasal ve temel bir hak olduğu vurgulandı.