AKP hükümeti tarafından grevleri yasaklanan 130 bin metal işçisinin mücadelesi sürüyor. İşçiler, dün fabrikalarda 1 saat üretimi durdurma eylemi yaparak MESS’i ve grev yasağını protesto etti

Metal işçisi direniyor

Hükümet tarafından grevleri yasaklanan 130 bin metal işçisinin mücadelesi devam ediyor. Grev yasağını tanımadıklarını ilan eden Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler, 2 Şubat’ta greve çıkmak için hazırlıklarını sürdürürken, Türk Metal üyesi işçiler ise fabrikalarında çeşitli eylemlerle MESS’i ve grev yasağını protesto ediyor. İşçiler dün fabrikalarda bir saat ‘durma’ eylemi gerçekleştirdi. Öte yandan işçilere yurtiçinden ve dışından çok sayıda destek ve dayanışma mesajı geliyor.

Metal işçileri 1 saat iş bıraktı
Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda çalışan metal işçileri, dün sabah ve akşam vardiya başlangıçlarında yarımşar saat olmak üzere, toplam 1 saat iş bıraktı. Bazı fabrikalarda işçilerin daha etkili eylemler yapılması gerektiğini belirterek Türk Metal’e tepkili olduğu öğrenildi. Öte yandan Bursa’daki fabrikaların işyeri temsilcileri, MESS ile Türk Metal arasında yapılacak görüşme için İstanbul’a doğru yola çıktı. MESS’in yeni teklif vermesinin beklendiği görüşme, gazetemizin baskıya gittiği saatlerde henüz başlamamıştı. Son yapılan görüşmede MESS, ilk altı ay için yüzde 13,2 zam önermiş, Türk Metal ise bunu iyi niyet göstergesi olarak niteleyerek talebini yüzde 38’den yüzde 30’a çekmişti. Birleşik Metal-İş Sendikası ise bugün MESS ile görüşecek.

Aydınlardan destek
Öte yandan metal işçilerine destek büyüyor. 130’u aşkın aydın, yazar ve akademisyen, imza kampanyası yaparak metal işçilerinin yanında olduklarını duyurdu. İmzacılar arasında Korkut Boratav, Aysun Gezen, Fikret Başkaya, Sungur Savran, Oğuz Oyan, İzzettin Önder, Şükran Soner, Atilla Özsever ve Zeki Kılıçaslan gibi isimler yer aldı. Aydınlar, dün Kocaeli Gebze’deki Sarkusyan Fabrikası önünde işçilerle birlikte açıklama yaparak, “Biz de grevin gözcüsü olacağız” dedi.

DSF: İşçi düşmanlığı!
Metal işçilerine uluslararası örgütlerden de destek geldi. 126 ülkede 92 milyondan fazla üyesi bulunan Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF), grevi yasaklayan Türkiye hükümetini kınadığını açıkladı. DSF’den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de metal endüstrisinin devasa kârlar elde ettiğine dikkat çekilerek, buna karşın metal işçilerinin düşük ücretler, uzun çalışma saatleri ve işyerlerinde sağlık-güvenlik önlemlerinin yetersizliğiyle yüz yüze kaldığı belirtildi.

Hükümetin grevi ertelemesinin ‘işçi düşmanı uygulama’ olarak nitelendiği açıklamada, “DSF, ‘ulusal güvenlik’ bahanesiyle ‘grevin 60 gün ertelenmesi’nin geri çekilmesini talep etmektedir. İşçilere yönelik her türlü zulüm ve terörizme karşı, Türkiye’deki metal işçisi kardeşlerimizin yanındayız ve onların mücadelesini, talepleri yerine gelene kadar destekliyoruz!” denildi.

Hükümete Avrupalı avukatlardan mektup
Grevleri yasaklanan metal işçilerine Avrupalı avukatlar da destek verdi. 21 Avrupa ülkesindeki avukatları temsil eden ‘Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları için Avukatlar’ örgütü, Başbakan Binali Yıldırım’a grev yasağına ilişkin bir protesto mektubu göndererek, Türkiye’deki metal işçileriyle dayanışma içinde olduklarını duyurdu. Mektupta, grevin ‘milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü’ gerekçesiyle yasaklanmasının kabul edilemez olduğu belirtilerek, AKP döneminde 14 grevin bu gibi gerekçelerle yasaklandığına dikkat çekildi. Mektupta şu ifadeler de yer aldı:


“Görüşümüze göre Türkiye hükümeti, sürekli olarak 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun ilgili maddesini suiistimal etmektedir. Bu hükmü imalat sektöründeki grevleri yasaklamak için kullanmanın rasyonel ve yasal bir zemini yoktur. Yasal grevlerin yasaklanmasını protesto ediyor, bunun işçilerin en temel haklarından olan grev hakkına açık bir saldırı olduğunu belirtiyoruz. Hükümete işçilerin temel haklarına saygı duyması çağrısında bulunuyoruz.”