Hükümetin metal grevini yasaklamasına tepki gösteren Türk Metal’in Genel Başkanı Kavlak, pazartesiden itibaren bütün işyerlerinde sözleşme yapılana kadar bir saat durma eylemi gerçekleştireceklerini söyledi

Metal işçisi fabrikalarda ‘duracak’

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) bağlı fabrikalarda 130 bin metal işçisinin 2 Şubat’ta başlatacağı grevin ‘milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü’ gerekçesiyle Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanmasına Türk Metal Sendikası’ndan tepki geldi. Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak henüz hiçbir şeyin bitmediğini, metal işçisi bitti demeden de asla bitmeyeceğini söyledi.

Sendikanın Gebze 1 Nolu Şubesi’nin Genel Kurulu’nda konuşan Kavlak, önceki gün Başkanlar Kurulu’nu topladıklarını, önümüzdeki pazartesi gününden itibaren bütün işyerlerinde bir saat duruş eylemi gerçekleştireceklerini söyledi. Kavlak, “Bu da yetmezse bunlardan da sonuç alamazsak sözleşmeyi bitirene kadar her gün eylemlerimiz devam edecek. Durmayacağız, yılmayacağız. Gelecek hafta Bursa’da yapacağımız toplantıya tüm temsilcilerimiz katılacak. Orada, bundan sonraki eylemlerimize, yeni yol haritamıza karar vereceğiz” dedi.

Yasaklama kararından önce de MESS’in kendilerini kulkulandıran bir tutum içinde bulunduğunu açıklayan Kavlak, MESS’i kast ederek, “Demiştik ki: evet, bunları yapabilirsiniz. Grevimizi erteletebilirsiniz. Hatta süreci Yüksek Hakeme götürebilirsiniz. Bizi Yüksek Hakem’in zam oranlarına mahkûm edebilirsiniz. Doğru. Güç sizden yana kozlar sizin elinizde bunları yapabilirsiniz. Peki, bunları yaparsanız siz o koltuk rahat oturabilir misiniz? Mutlu olabilir misiniz? Huzurlu olabilir misiniz? Olamazsınız. O yüzden gelin, sözleşme daha Yüksek Hakem’e gitmeden oturup anlaşalım. İşi masada çözelim. Buradan bir kez daha sesleniyorum: hala vakit var. Hâlâ bir fırsat var. Ama dikkat edin fırsatla kriz arasındaki mesafe hızla azalıyor. Fırsatı iyi kullanamazsanız, krize yol açarsınız. Onun için tercih sizindir. Bu tercihin vebali çok ağırdır ve sizin boynunuzdadır. Artık karar sizindir” şeklinde konuştu.