Metal işkolunda tansiyon yüksek. Türk Metal dün bir kez daha MESS ile masaya oturdu. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise 42 fabrikada grev kararı astı, 1 saat iş durdurdu. İşçiler, “5 Şubat’ta greve hazırız!” dedi

Metal İşçisi kararlı: 42 fabrikada grev kararı asıldı

Volkan Ateş

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki 42 fabrikada grev uygulama kararını astı. İşçiler ayrıca, MESS’in kendilerini yok sayan tekliflerine karşı 1 saat iş durdurma eylemi yaptı.

Patron sendikası MESS ile işçi sendikaları arasında süren ve 130 binden fazla işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi, MESS’in düşük zam, üç yıllık sözleşme ve esnek çalışma dayatmaları nedeniyle tıkanmış, sendikalar grev kararı almıştı. Görüşmelerde 42 fabrikadan 10 bin işçiyi temsil eden Birleşik Metal-İş, 5 Şubat’ta greve çıkacağını duyurmuştu.


‘GREVE HAZIRIZ!’

Fabrikalara dün “Zafer direnen işçinin olacak”, “Birleşen işçiler asla yenilmez” sloganları eşliğinde grev uygulama kararlarını asan işçiler, MESS’in dayatmalarına boyun eğmeyeceklerini, greve hazır olduklarını duyurdu. Kocaeli Gebze’deki Yücel Boru Fabrikası’nda işçiler, grev kararını Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile birlikte astı. Kroman Çelik Fabrikası’nda da Genel Sekreter Özkan Atar işçilerin yanındaydı.

Kararı asmadan önce işçilere seslenen Atar, bu haftanın kritik bir hafta olduğuna dikkat çekti. Atar, “Sendikalar ile MESS’in temasları, görüşmeleri olabilir. 130 bin metal işçisinin kaderiyle ilgili herkesin son derece dikkatli ve sorumluluğunun bilincinde olması gerekir. İşçinin kabul etmeyeceği, onay vermeyeceği, içine sinmeyecek bir sözleşmeyi hiçbir kuvvet imzalattıramaz. Biz bu işkolunda eğer olumsuz bir sözleşme ortaya çıkarsa buradan ilan ediyorum, tek başımıza da kalsak sonuna kadar kavgayı devam ettireceğiz” diye konuştu.

metal-iscisi-kararli-42-fabrikada-grev-karari-asildi-680536-1.

Eskişehir’deki Anadolu İSUZU Fabrikası’nda grev kararı asan işçilere ise Genel Eğitim Sekreteri Seyfettin Gülengül eşlik etti. Gülengül, “Halaylarla, davul-zurna ile grev kararlarımız asılacaktı ama Elazığ ve çevre illerde meydana gelen depremde yaşadığımız kayıplar nedeniyle yastayız” dedi. MESS’in sözleşmede önerdiği tekliflerle işçilerle alay ettiğini belirten Gülengül, talepleri karşılanana dek geri adım atmayacaklarını vurguladı.

ÜRETİM DURDU

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda işçiler, MESS’in dayatmalarına karşı üretimden gelen güçlerini kullanarak 1 saat iş durdurma eylemi de gerçekleştirdi. İşçiler, bugün tüm vardiyalarda alkış ve sloganlar eşliğinde birlikte yemek paydosuna çıkacak, yarın ise tekrar 1 saat iş durduracak. Eylemler hafta boyu devam edecek.

TÜRK METAL MESS'LE GÖRÜŞTÜ

Türk Metal ile MESS arasında dün bir görüşme daha gerçekleştirildi. Görüşme öncesinde Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, üzerinde “Bu sefer masada ben varım” mesajıyla kendi fotoğrafının bulunduğu bir görsel paylaştı. Ardından açıklama yapan Kavlak, “MESS ile bugün yapacağımız görüşme öncesi saat 15.00’te Başkanlar Kurulumuz toplanacak. Ardından benim başkanlığımda heyetimiz, saat 17.00’de görüşmelere başlayacak. Türk Metalli metal işçilerinin desteği ile mücadeleye, müzakereye devam edeceğiz” dedi. Fabrikalarda 08.00-16.00 ile 16.00-24.00 vardiyalarında yapılacak eylemler ise iptal edildi.

Bu gelişmeler, bazı iddiaları beraberinde getirdi. Türk Metal’in en düşük işçi ücretlerinin bir miktar artırılmasının ardından tüm ücretlere yüzde 15 zam yapılması ve sözleşmenin 2 yıllık olması konusunda anlaşma yapabileceği öne sürüldü. Gazetemizin baskıya gittiği saatlerde görüşme sürüyordu.

metal-iscisi-kararli-42-fabrikada-grev-karari-asildi-680537-1.

cukurda-defineci-avi-540867-1.