Metal işçisi pazarlık masasında

Metal işçilerinin iki ay sürecek olan toplu sözleşme pazarlığı başlamak üzere. Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yapılacak toplu iş sözleşmesi müzakereleri için geri sayım başladı.

Türk Metal üyesi 127 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme süreci eylül ayında başlayacak ve pazarlık süreci 60 gün sürecek. Türk Metal Sendikası, pazarlık süreci öncesinde sözleşmeye ilişkin teklifini açıkladı.

Sendika toplu iş sözleşmesinde, ilk yılın ilk altı ayı yüzde 29,57, ikinci altı ayı enflasyon oranı, ikinci yılın ilk altı ayı enflasyon oranı artı saatlik 1 lira, ikinci altı ayı enflasyon oranında zam artışı istedi. Sosyal yardımlara ise ilk yıl yüzde 35, ikinci yıl enflasyon artı yüzde 4 zam talep edildi.


SÖZLEŞME EN BÜYÜK ŞİRKETLERİ KAPSIYOR

Sendika Genel Başkanı Pevrul Kavlak, düzenlediği basın toplantısında, sözleşmenin 2021 Eylül ile 2023 Eylül dönemini kapsadığını belirterek, “Yaklaşık iki ay önce başladığımız sözleşme çalışmaları kapsamında 120 bin üyemize anket uyguladık. Bunun yanında, bir araştırma şirketine 10 binin üzerinde üyemizin katılımıyla araştırma yaptırdık. Böylece üyelerimizin taleplerini belirlemiş olduk” ifadelerini kullandı. Kavlak, sözleşmenin MESS’e bağlı 179 işletmedeki 210 iş yerinde çalışan toplam 127 bin Türk Metal Sendikası üyesi işçiyi kapsadığını vurgulayarak, “Sözleşme Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarını kapsıyor. Bunlar ülke ekonomisinin lokomotif işletmeleri. Otomotivde Tofaş, Renault, Ford, Mercedes ve Man, beyaz eşya ile elektronikte Arçelik, Bosch ve Siemens gibi markalar var. İmzalayacağımız toplu sözleşme, Türkiye’nin sanayi kuruluşlarının ilk 10’undaki 4 firmayı, ilk 50’sinde 13 firmayı, ilk 100 içerisindeki 20 firmayı kapsıyor. Sözleşme kapsamında bizim dışımızda DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş’e bağlı Öz Çelik-İş sendikalarının üyeleri de var. Bu kapsamdaki işçilerin yüzde 91’i üyelerimizden oluşuyor” şeklinde konuştu.

SAATLİK ÜCRETLER ARTIRILSIN

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin Türkiye’nin en büyük özel sektör toplu iş sözleşmesi niteliğinde olduğunu ifade eden Kavlak, sözleşmeye dair taleplerini şöyle sıraladı:

“Saatlik ücreti 20,50 liranın altında olanlara, bu ücreti geçmemek üzere saatlik ücretlerinin 90 kuruş iyileştirmesini istiyoruz. Bunun yüzdelik getirisi yüzde 2,57 oluyor. Bunun yanında bütün ücretlere yüzde 27 zam istiyoruz. Bunların toplamı olarak ilk yılın ilk altı ayı yüzde 29,57, ikinci altı ay enflasyon oranı, üçüncü altı ay enflasyon oranı artı saatlik 1 lira, dördüncü altı ay enflasyon oranı, sosyal yardımlara ilk yıl yüzde 35 zam, ikinci yıl enflasyon artı yüzde 4 zam talep ediyoruz.”

Kavlak, toplu iş sözleşmesine girmesinde yer almasını istedikleri diğer talepleri de sıraladı. Ücret artışı taleplerinin yanında çalışanları kapsayan tamamlayıcı sağlık sigortasının eş ve çocukların da dahil edilmesini söyleyen Kavak, mazeret izni, gece çalışma tazminatı, bakım onarım ve teknik personel tazminatı, işe giriş ücreti ile anaokulunda çocuğu olanlara yardım gibi taleplerinin de bulunduğunu açıkladı.

AA