MESS’in dayatmaları karşısında işçinin sabrı taştı. On binlerce metal işçisi, pazar günü Gebze ve Bursa’da alanlarda olacak. İşçiler ‘Greve hazırız’ diyecek, haklarına göz diken patronlarını bir kez daha uyaracak

Metal işçisinin sabrı taştı

Emek Servisi

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasında süren, 130 bin işçiyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, MESS’in dayatmaları nedeniyle tıkandı. Arabuluculuk sürecinin de uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından grev aşamasına gelindi. Türk Metal önceki akşam grev kararı aldığını açıkladı. Birleşik Metal-İş Sendikası 19 Ocak’ta grev kararını ilan edecek. On binlerce metal işçisi, pazar günü Bursa ve Gebze’de alanlara çıkacak, patronları bir kez daha uyaracak.

TÜRK METAL GREV KARARI ALDI

Türk Metal, önceki akşam grev kararı aldığını duyurdu. Açıklamada, “MESS’in uzlaşmaz tutumu karşısında eylemlerimiz yaygınlaşarak devam ederken sendikamızca grev kararı alınmıştır” dendi. Fabrikalardaki eylemlerin sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Eylemlerimiz 19 Ocak Pazar günü gerçekleştireceğimiz Türk Metal’in Büyük Bursa Mitingi ile meydanlara taşınacak” ifadeleri kullanıldı.

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak da alınan grev kararı ile ilgili yaptığı açıklamada, “İşveren sendikası MESS ile masada anlaşamayan, metal işçisine dayatılan yoksulluk ücretini kabul etmeyen sendikamız grev kararı almıştır.

Sendikamız, üyelerimizin hak ve özgürlükleri için mücadelesini kararlılıkla sürdürecek, temsil ettiği üyelerinden aldığı güçle yolundan dönmeyecektir. Kararımız, sendikamıza, üyelerimize ve işçi sınıfımıza hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

BİRLEŞİK METAL-İŞ: GREVE HAZIRIZ

Birleşik Metal-İş Sendikası ise 19 Ocak Pazar günü Kocaeli’nin Gebze ilçesinde büyük bir miting gerçekleştirecek. Sendika bu mitingde grev kararını ilan edecek. “Sabrımız taştı! Greve hazırız!" sloganıyla yapılacak miting için binlerce işçi 11.00’de Trafo Meydanı’nda toplanarak Gebze Kent Meydanı’na yürüyecek. Miting 13.00’te başlayacak.

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda eylemler de devam ediyor. MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki Arfesan, Şenkaya ve Totomak fabrikalarında işçiler “Patronların kölesi olmayacağız! MESS dayatmalarına hayır!” sloganlarıyla yürüyüşler gerçekleştirdi. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, bugün de İzmir Konak’taki Sümerbank önünde kitlesel bir basın açıklaması yapacak.

INDUSTRIALL’DAN DESTEK

Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş’in de üyesi olduğu IndustriALL Küresel ve Avrupa Sendikaları’nın Türkiye’deki Üye Sendikalarla Ortak Toplantısı dün Ankara’da yapıldı. Tes-İş Genel Merkezi’nde gerçekleşen toplantının önemli gündem maddelerinden biri de MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi oldu.

Toplantıya katılan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sözleşme süreci, metal işçilerinin sorunları ve talepleriyle ilgili düşüncelerini paylaştı. Toplantının ardından sosyal medya üzerinden açıklama yapan IndustriALL Avrupa Sendikaları Genel Sekreteri Luc Triangle, “Giderek büyüyen ‘çalışan yoksulluğu’na karşı güçlü toplu sözleşmelere ihtiyaç olduğunu” vurguladı.

MESS’TEN GÖRÜŞME TALEBİ

MESS, işçi sendikalarını pazartesi günü yeniden görüşmeye davet etti. MESS ilk altı ay için yüzde 6,05 olan zam teklifini 10 Ocak’ta yüzde 8 olarak revize etmişti. Patron örgütünün pazartesi günü sendikalarla yapacağı görüşmede teklifini yeniden revize etmesi bekleniyor. Birleşik Metal-İş ilk altı ay için yüzde 34, Türk Metal ve Özçelik-İş ise yüzde 26 zam talep ediyor.