Metal işkolunda grev adım adım geliyor. Patron sendikası MESS, işçi sendikalarının grev kararı alması üzerine zam teklifini 2 puan daha yükselterek yüzde 10 olarak açıkladı. İşçi sendikaları teklifi reddetti: ‘İşçilerin taleplerini karşılamaktan çok uzak’

Metal patronlarından bir sefalet önerisi daha!

Anıl Varlı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), sendikaların grev kararı alması üzerine zam teklifini 2 puan daha yükselterek yüzde 10 olarak açıkladı. Sendikalar teklifi reddetti.

Bursa ve Gebze’de önceki gün 100 binden fazla metal işçisinin katılımıyla gerçekleşen mitinglerin ardından MESS dün bir kez daha işçi sendikaları ile masaya oturdu. İstanbul MESS Merkez Ofisi’nde gerçekleşen görüşmelerde patron sendikası, 130 bin çalışanı kapsayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’ndeki zam teklifini, yüzde 8’den yüzde 10’a yükseltti.

MESS, yaptığı yazılı açıklamada, toplu sözleşme görüşmelerindeki çözüm odaklı yaklaşımını sürdürdüğünü iddia etti. İlk 6 ay için yüzde 6’lık zam teklifini 10 Ocak’ta yüzde 8’e çıkardığına dikkat çeken MESS, şunları kaydetti:

“Sektörümüz sıra dışı bir dönemden geçiyor. İhracatta, iç satışlarda ve üretimde iki yıl öncesine göre yüzde 50’ye varan düşüşler bulunuyor. İç ve dış pazarlardaki bu koşulların istihdamı ve refahı olumsuz etkilememesi için tüm tarafların adım atması gerekiyor. MESS olarak uzlaşı odaklı yaklaşımımızı koruyoruz ve masada anlaşma sağlamak hedefiyle ücret artışı teklifimizi ikinci kez revize ediyoruz. Dönem enflasyonu yüzde 6 olmasına rağmen ücret artışı teklifimizi yüzde 10’a çıkarıyoruz. Maliyetler hızla ve yüksek oranda artarsa, rekabet ettiğimiz ülkelere karşı gücümüzü kaybederiz. Uzlaşı sağlanması, üretimde durgunluk olmaması amacıyla işçi sendikalarından da çözüm odaklı yaklaşım bekliyoruz.”

ULUSAL SORUMLULUKMUŞ

MESS, düşük zam, esnek çalışma ve kazanılmış hakların gaspı dayatmasında bulunduğu toplu sözleşme sürecine “ulusal sorumluluk bilinciyle” yaklaştığını da savundu.

Ağırlıklı olarak yurt dışıyla rekabet eden MESS üyelerinin imalat sanayi ihracatının yüzde 39’unu gerçekleştirdiğini vurgulayan MESS, “Bu nedenle görüşmelerimiz metal sektörünün ötesinde ülke ekonomisi ve ihracat açısından büyük önem taşıyor. Toplu iş sözleşmesi sürecine ulusal sorumluluk bilinciyle yaklaşıyoruz. Uzlaşı için attığımız adımlar ve masada anlaşma çabamıza rağmen işçi sendikalarının aldığı grev kararlarını doğru bulmuyoruz. Masadaki tarafların da ülkemizin de kazanacağı bir sözleşme üzerinde uzlaşma sağlanması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

metal-patronlarindan-bir-sefalet-onerisi-daha-677663-1.
MESS dün işçi sendikaları ile görüştü.

SENDİKALAR KABUL ETMEDİ

Sendikalar, MESS’in yeni teklifini reddetti. Türk Metal şu açıklamayı yaptı: “Yapılan görüşmelerde MESS tarafı, kendilerinin sürekli yeni ve artan teklifler getirdiğini ancak sendikamızın uzlaşma amaçlı taslakta bir revize yapmadığını belirterek, sendikamızdan teklifini revize etmesini istedi. Müzakere heyetimiz MESS’in 3 yıllık sözleşme teklifi başta olmak üzere haklarımızı geriye götürecek taleplerini sürdürdüğü gerekçesiyle, MESS’in bu isteğini reddederek görüşmeyi sonlandırdı.”

Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada ise, “MESS teklifini yüzde 10’a yükseltti. Diğer altışar aylık dönemler için de enflasyon oranında artış teklif etti. Ayrıca MESS, sendikamızın teklifini revize etmesi talebinde bulundu. MESS’in bu teklifi de metal işçilerinin taleplerini karşılamaktan oldukça uzaktır. Sendikamız, kendi teklifini revize etmesinin de mümkün olmadığını belirtmiştir. Toplantıda MESS yetkililerine, kendi tekliflerini yeniden revize etmeleri gereği ve metal işçilerinin taleplerini karşılayacak bir teklif beklediğimiz iletilmiştir” dendi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.