Metalde Grup TİS süreci başlıyor: Türk Metal yüzde 26 zam istedi


Türk Metal, 2019-2020 yıllarını kapsayan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında işçi ücretlerine ilk altı ay toplamda yüzde 26,28 zam talep etti.


Genel Başkan Pevrul Kavlak, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili taleplerini, düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Sözleşmenin Renault, Tofaş, Ford, Mercedes, MAN, Arçelik ve Bosch gibi işyerlerinde çalışan yaklaşık 120 bin metal işçisini ilgilendirdiğine dikkat çeken Kavlak, şu bilgileri verdi:
“Birinci altı ay için toplam 26,28 zam talebimiz var. Bunun içerisinde 15,55 liranın altındaki saatlik ücretlere 15,55 lirayı geçmeyecek şekilde 75 kuruş iyileştirme bulunuyor. Bunun oransal karşılığı yüzde 3,97. Bütün saatlik ücretlere yüzde 20 zam. Bunun oransal karşılığı da yüzde 20. Sosyal haklar başlığı altında Kurban Bayramı harçlığının yüzde 60, diğer sosyal hakların yıllık yüzde 30 artırılması talebimiz var. Bunun oransal karşılığı ise yüzde 2,31. Böylece toplamda 26,28 zam talebimiz ortaya çıkıyor. Ayrıca ikinci altı ay enflasyon oranına artı yüzde 1, üçüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 2, dördüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1, ikinci yıl sosyal haklarda enflasyon oranına artı yüzde 3 talep ediyoruz.”

KADIN İŞÇİLER KURULU TALEBİ

Kavlak ayrıca, üç yevmiye olan dini bayramlarda çalışmanın dört yevmiyeye yükseltilmesini, yüzde 10 olan gece çalışma tazminatının yüzde 15'e çıkartılmasını, çalışanların anaokulu çağındaki çocuklarına anaokulu yardımı, öğrenimini sürdüren üyelere ise öğrenim yardımı verilmesini istediklerini kaydetti. Kavlak, “Kadın işçilerin maruz kaldığı her türlü ayrımcılık, şiddet ve tacize karşı işyerlerinde Kadın İşçiler Kurulu kurulması talebimiz söz konusu. İşe girişlerin asgari ücret üzerinden değil asgari ücretin en az yüzde 10’undan fazla olmasını istiyoruz” dedi.