Gökyüzünde görsel şölen oluşturan meteor yağmuru bu gece maksimum seviyeye ulaşacak. Doç. Dr. Dal, meteor parçalarının yeryüzüne düşebileceğini vurgulayarak “Parçaların düşeceği yeri tespit edebilirlerse, o bölgelerde meteor parçaları bulabilirler” dedi.

Meteor parçaları yeryüzünde bulunabilir

Her yıl ağustos, aralık ve ocak ayında yoğunlaşan ve gökyüzü tutkunlarının merakla beklediği Perseid meteor yağmuru, bu sene ağustos ayının 12’sinde başladı. Aynı anda birçok meteorun kaydığı ve bugün maksimuma ulaşacak olan meteor yağmuru, gece gökyüzünü izleyenlere görsel şölen sunuyor.

Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Uzay Bilimleri Astrofizik Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Ali Dal, “Meteorlar düşerken ateş toplarının çıktığı görülebilir. Bu meteorun parçalandığı anlamına gelir. Bu parçalar, yeryüzüne düşebilir. Palasit göktaşı, moldovit, demir parçası olup kristalize olmuş yapılar bulunabilir. Bunlar bilimsel olarak değerli ve maddi değeri yüksek parçalardır” dedi.

'ANALİZLERDEN GEÇMELİ'

Meteor parçalarının çeşitli analizden geçmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Dal şunları söyledi:

“Meteor yağmurunu izleyenler, bu patlamaları gördükten sonra parçaların düşeceği yeri tespit edebilirlerse, o bölgelerde meteor parçaları bulabilirler. Ancak meteor parçası tespit edebilmek için taşın çeşitli analizlerden geçmesi gerekiyor. İki ayrı analiz yapılarak teyit ediliyor. Güneş sisteminden önceki yıldızlara ait yıldızların kalıntılarının bulunduğu kristalize olmuş parçalar bulunabilir. Bunlar bilimsel ve maddi değeri yüksek parçalardır.”

DHA