Meteoroloji Genel Müdürlüğü, cumartesi günü Kuzey, İç ve batı bölgelerde kuvvetli rüzgar; pazar günü ise Marmara, İç Ege, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’de fırtına beklenildiğini bildirdi. Meteoroloji, kuvvetli rüzgarla birlikte ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmelere karşı vatandaşları dikkatli olmaları için uyardı.

Meteoroloji hafta sonu için uyardı: Kuvvetli rüzgar ve fırtına geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, yarın (2 Nisan) ve Pazar (3 Nisan) günleri Kuzey, İç ve Batı kesimlerde kuvvetli rüzgar ve fırtına karşı vatandaşların tedbirli olması konusunda uyardı. Açıklamada, kuvvetli rüzgarla birlikte ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmelere karşı vatandaşları dikkatli olmaları gerektiği bildirildi.

Meteoroloji’nin açıklaması şöyle:

"Yapılan son değerlendirmelere göre; 02.04.2022 Cumartesi günü kuzey, iç ve batı kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli rüzgar (40-60 km/sa) , Marmara’da yer yer kısa süreli fırtına (50-80 km/sa) , 03.04.2022 Pazar günü Marmara, İç Ege, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’de batı ve güneybatı yönlerden, akşam Doğu Karadeniz kıyılarında batı ve kuzeybatıdan fırtına (60-90 km/sa) bekleniyor.

Kuvvetli rüzgarla birlikte ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler, toz savrulması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

ALINABİLECEK TEDBİRLER

Meteoroloji fırtınaya karşı vatandaşların alması gereken tedbirlerin şöyle sıraladı:

“Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın. Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın. Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun. Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun. Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın.”

Baca gazı zehirlenmelerinden korunma yöntemleri ise şöyle:

“Yanan sobalar, yatmadan önce tamamen söndürülmeli ve içindeki yanmış, yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemeler dışarıya çıkartılmalıdır. Lodos, fırtına gibi hava sirkülasyonunun olumsuz olduğu koşullarda sobalar yakılmamalıdır. Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalıdır. Kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalıdır. Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir. Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır. Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli, açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmelidir."

Zehirlenmeye karşı yapılması gerekenler şöyle:

“Karbon monoksit gazından etkilenmiş şahsı temiz havaya çıkar. Hastaya eğer mümkünse oksijen gazı ver. Gerekli sağlık hizmeti için hastane veya sağlık ocağını arayın. Eğer gazdan etkilenmiş kişi nefes almıyorsa, yardım gelene kadar suni teneffüs uygulayın. Karbon monoksit gazının bulunduğu mekanı havalandır. Pencere ve kapıları açarak gazdan etkilenmiş mekana temiz hava girmesini sağlayın. Karbon monoksit gazının neden meydana geldiğini araştırıp bulup, bunun bir daha tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alın.”