Son aylarda yağışın az olması nedeniyle nedeniyle İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 19,91’e düştü. Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, su bitmeden acilen tasarruf tedbirlerinin alınması gerektiğine dikkat çekti

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen: Tasarrufa su bitmeden derhal başlanmalı

Yaren ÇOLAK

Yağışların azalması İstanbul’da da kritik seviyelerde olan barajların doluluk oranını yüzde 19,91’lere kadar düşürdü. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) açıkladığı son verilere göre İstanbul’un içme suyu kaynaklarının yüzde 80’i boş durumda. Öte yandan ülkenin dört bir tarafından kuraklık haberleri gelmeye devam ediyor. Tekirdağ’da yaşanan kuraklık nedeniyle de 1800’lü yılların ortasında yapılan üç kemerli tarihi taş köprü gün yüzüne çıktı.

Ülkede yaşanan baraj doluluk oranlarındaki düşüşü ve kuraklığı değerlendiren Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, tasarruf tedbirlerinin alınmadığına dikkat çekti.


Türkiye’nin iklimine değinen Şen, “Kış aylarında su oranının devamlı artması gerekir. Bizim iklim kuşağımızda yağışlı mevsim kış aylarındadır. 1 Ekim su yılının başlangıcıdır. Yaşanan kuraklık durumun ciddiyetini gösteriyor” dedi.

3 AYLIK YAĞIŞ DÖNEMİ KALDI

“Kış aylarında su oranlarındaki yükselişin az olmasına tepki gösterirdik. Ancak şu an düşüş var” diyen Şen, “Önümüzde yağışlı olmasını beklediğimiz üç aylık dönem kaldı. Bu aylarda yağışlar mutlaka olacaktır. Ancak yükselme yüzde 50-60’lara varsın ki yaz aylarını kurak geçirmeyelim. Bu da mümkün gözükmüyor” ifadelerini kullandı.

Yaşanılan kuraklığın küresel ısıtmanın sonucu olduğuna dikkat çeken Şen, “Türkiye hâlâ Güney’den gelen akımların etkisinde. Bu da Türkiye’de hâlâ yüksek basınç sistemi olduğunu gösteriyor. Yüksek basınçlı hava sistemi; havanın açık, güneşli, bulutsuz olması demek. Alçak basınç ise düşey hareketlerin olduğu yağışlı, bulutlu bir sistem demek. Alçak basınçlı sistem gelecek ki yağış olsun. Bunun da nedeni iklim değişikliği” şeklinde konuştu.

ÖNLEMLER ALINMALI

Yaşanan kuraklığın korkutucu olduğunu belirten Şen almamız gereken önlemleri ise şöyle sıraladı: “Suyu boşuna akıtmamalıyız. Suyla temasınızı kestiğinizde mutlaka musluğu kapatmalıyız. Yağmur suyunu biriktirmeliyiz. Binaların çatılarından gelen yağmur suları sarnıçlarda depolayıp, binanın ihtiyaçlarında kullanmalıyız. Bu şekilde kuraklığın önüne geçilebilir. Su bitince tasarrufa başlanmaz. Halı yıkayana da tıpkı maske takmayan gibi ceza kesilmesi lazımdı” diye konuştu.

***


TASARRUF ÇALIŞMALARI YAPILMALI
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Elimizde var olan su kaynaklarını sanki barajlarımızda su bitmişçesine veya yarın bitecekmiş gibi çalışma yapmamız gerekiyor” diyerek tasarrufun önemine dikkat çekti.