DEVA Partisi'nin kurucu üyesi Metin Gürcan hakkında hazırlanan iddianame, bilgilerin "devlet sırrı" olup olmadığı konusunun Milli Savunma Bakanlığı'na sorulmaması gerekçesiyle savcılığa iade edildi.

Metin Gürcan hakkındaki iddianame savcılığa iade edildi

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) kurucu üyesi Metin Gürcan hakkında 'casusluk' suçundan hazırlanan iddianame savcılığa iade edildi.

Gazeteci Alican Uludağ, Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Gürcan hakkında hazırlanan iddianameyi savcılığa iade ettiğini belirtti.

Uludağ'ın aktardığına göre mahkeme, bilgilerin "devlet sırrı" olup olmadığı konusunun Milli Savunma Bakanlığı'na sorulmamasını gerekçe yaptı.

Uludağ ayrıca, "Savcılık, soruşturma sürecinde Gürcan'ın yabancı iki diplomata verdiği öne sürülen bilgilerin devlet sırrı olup olmadığını MİT'e sormuştu. MİT de "devlet sırrı" demişti. MİT'in yazıları da delil olarak iddianameye girmişti" hatırlatmasında bulundu.

GÜRCAN HAKKINDAKİ İDDİANAME

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, "yabancı devlet görevlileriyle yaptığı görüşmeler fiziki ve teknik takiple tespit edilen Gürcan'ın aktardığı bilgilerin açık kaynaklardan elde edilmeyecek içeriklere sahip olduğu" belirtilmişti.

İddianamede, "2016'da yabancı diplomatlarla görüşmeye başlayan Gürcan'ın aktardıkları arasında, "Türkiye'nin bazı ülkelerde konuşlu askeri birlikleri", "Afrin Operasyonu öncesi yaşanılanlar", "Türkiye'nin Libya ve Suriye'deki etkinliği", "insansız hava araçlarını ihraç etmek isteyen ülkeler", "S-400'lerin konumlandırılması", "iç siyasi gelişmeler", "ekonomik yatırımlar" ile "PKK elebaşlarının konumlarının belirlenmesine yönelik saha çalışmaları" gibi milli güvenliği ilgilendiren stratejik bilgiler yer aldığı" ifade edilmişti.

"Elde edilen delillerin, savunmasında Türkiye'nin iç işlerine dair bilgi aktarımı yapmadığını ısrarla tekrarlayan Gürcan'ı doğrulamadığı" belirtilen iddianamede, "Gürcan'ın, "açık kaynaklardan elde ettiği bilgileri analiz ederek para karşılığında raporlaştırıp teslim ettiği" iddiasının doğru olmadığı" ifade edilmişti.

İddianamede şunlar kaydedilmişti.

"Çünkü dünyanın en eski medeniyetlerinden ve en gelişmiş bilgi analiz teknolojilerine, eğitimli insan kaynağına sahip İspanya ve İtalya'nın, zaten açık kaynaklarda olan bilgilere, düzenli aralıklarla 400 dolar, 500 avro, 330 pound para ödemesinin hayatın olağan akışına uymadığı anlaşılmaktadır. Şüphelinin çok sayıda askeri sır teşkil eden eğitim ve operasyona katıldığı, devletin askeri veya siyasal sırlarına vakıf olduğu, para karşılığında temin ettiği siyasal ve askeri sır kapsamındaki bilgileri, soruşturmamız kapsamında tespit edilemeyen kaynaklarından aldığı, bu bilgilerin açık kaynaklardan elde edilemeyecek bilgiler olduğu anlaşıldığı, dijital materyaller üzerinde yapılan ön incelemede sürekli olarak 'kaynaklarım' kavramını kullandığı, kaynaklar tabirinin, kamu görevlisi veya kritik ticari, siyasi pozisyondaki gerçek kişiler olduğu bilgi içeriklerinde görülmektedir."

20 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

"Gürcan'ın yabancı diplomatlarla görüşmelerinde gizli yöntemlere başvurduğu" belirtilen iddianamede, "Şüpheli savunmasında pandemi nedeniyle karanlık ve izbe bir ortam olan AVM otoparkında araç içerisinde (diplomatla) görüştüğünü söylemiştir. Ancak pandemi kurallarına aykırı olarak 45 dakika küçük bir araba içerisinde gizlice görüşmesi hayatın olağan akışına uygun değildir" ifadeleri kullanılmıştı.

İddianamede Gürcan, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapsi isteniyordu.

Metin Gürcan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 29 Kasım 2021'de tutuklanmıştı.