Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin dava bugün Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Davaya günler kala hâkimin değiştirilmesine değinen Av. Eyüboğlu “Kaygılı şekilde bekliyoruz” dedi.

Metin Hoca için bugün Trabzon Adliyesi’ndeyiz
Metin Lokumcu

Dilan ESEN

Artvin Hopa’da 31 Mayıs 2011’de dönemin başbakanı Erdoğan’ın mitingi öncesi düzenlenen eylemde polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren devrimci Öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili dava bugün devam edecek. Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada 13 sanık polis ‘taksirle ölüme neden olmak’ suçundan yargılanıyor. Davadaki 5 duruşmaya da katılmayan sanık polis Taner Ballı’nın bugün dinlenmesi bekleniyor.

5 duruşma boyunca ifadesi alınan 12 sanık polis, 31 Mayıs 2011’deki sert müdahalenin emir ve talimatını verenin dönemin kaymakamı olduğunu söyledi. Ayrıca 8 Nisan’daki son duruşmadan bu yana davada önemli bir gelişme yaşandı. Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde heyet başkanı değiştirildi. Yeni gelen başkan henüz göreve başlamadığı için heyetten başka bir hâkim bugünkü duruşmayı yönetecek. Yargılama sürecini BirGün’e değerlendiren Lokumcu ailesinin avukatlarından Meriç Eyüboğlu, toplumsal davalarda yolun yarısındayken yapılan hâkim değişikliklerinin olumsuz bir anlam taşıdığına değindi ve “ÇHD davası, Gezi davası örneklerinde olduğu gibi fecaat kararlar için atamalar yapıldı yapılıyor. Tüm bu deneyimler nedeniyle elbette kaygılı ve temkinli bir bekleyiş içindeyiz” dedi. Eyüboğlu, “Bir an için başka bir politik ve hukuki atmosferde yaşadığımızı düşünsek ve dolayısıyla tüm kaygılarımızı bir yana bıraksak bile her hâlükârda mahkeme başkanının değişmesinin zorlukları var” dedi ve ekledi: “Şimdiye dek yaptığımız hukuki ve politik tartışmaları, dinlenen tanık ifadelerini, sanık polislerin sorgularını vs. hepsi duruşma zabıtlarından okuyacak. Elbette doğrudan görmesi, duyması gibi olmayacak. Simdi her şeyi en baştan anlatma çabasına gireceğiz ister istemez. Bunun dışında davanın genel ele alınış tarzında bir değişiklik beklemiyorum. Yargılama bu 13 kişiyle sınırlı olarak sürecek muhtemelen birkaçına sembolik cezalar verilip kapatılacak. Bu elbette hukuki bir öngörü değil memleketteki hal ve gidişten, benzer davalardan, polis yargılamalarında hep karşılaştığımız ‘cezasızlık’ politikasından hareketle kurduğum bir cümle. Dilerim bu kez yeniliriz.”

SON SANIĞI BEKLİYORUZ

Eyüboğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu duruşma halen ifadesi alınmayan 13’üncü sanık polisin artık gelip ifade vermesini yani teşrifini bekliyoruz. Sonrasında söz ekoloji hareketini temsilen doğa ve yaşam savunucusu örgütlerde olacak. Onlar bu davaya neden müdahil/taraf olmak istediklerini, bu yargılama ve davanın sonuçları ile Karadeniz’deki ekoloji talanı arasındaki bağlantı ışığında anlatacaklar.”