Metin Lokumcu’nun davası bugün Trabzon’da devam edecek. Av. Sercan Aran, mahkeme başkanının değişmesiyle adil yargılamaya müdahale edildiğini söyledi.

Metin Hoca için Trabzon’a
Metin Lokumcu. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Artvin Hopa’da 31 Mayıs 2011’de dönemin başbakanı Erdoğan’ın mitingi öncesi düzenlenen eylemde polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren devrimci öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili davanın sekizinci duruşması bugün görülecek. Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada aralarında 13 sanık polis ‘taksirle ölüme neden olmak’ suçundan yargılanıyor. Davanın 1 Temmuz’da görülen son duruşmasında, sanık polis Taner Ballı, “Gaz kullanımından önce herhangi bir uyarı yapıldığını duymadım. Bizim sorumlu amirimiz Erol Darcan’dı. Bize gaz kullanın talimatı da Darcan’dan geldi” dedi. Savcı, olayın yaşandığı günde gazların usulüne uygun kullanılıp kullanılmadığı konusunda rapor talep etti.

Davaya sanıkların katılmasını beklemediklerini söyleyen Avukat Sercan Aran, “Sanıkların duruşmalardan vareste tutulma talepleri vardı, bunun reddini talep etmiştik. Görüntülerin duruşmalarda izlenmesini, keşif yapılmasını talep edeceğiz bunun için de sanıkların duruşmada olması gerekiyordu. Mahkeme başkanı değiştiği için yerine gelen naip üye de bizim taleplerimiz konusunda değerlendirme yapmamıştı. Gazın öldürücü olup olmadığı yönünde incelenmesi için mütalaada bulunmuştu. Biz de aralarında kimya mühendislerinin olduğu bir heyet olması gerektiğini söylemiştik” dedi.

Davada yaşanan hukuksuzlukların adil karar verilmesini etkileyeceğini aktaran Aran, şunları söyledi: “Bu yargılamada Trabzon’a kaçırılması, sanıkların duruşmaya getirilmesinde yaşadığımız zorluklar ve mahkeme başkanının değiştirilmesiyle adil bir karar çıkmasına yönelik beklentilerimiz kalmadı. Yeni başkan hiçbir tanığı sorgulamadı ve görmedi, sadece dosyadaki kâğıtları okuyarak adil bir karar vermesini beklemiyoruz. Yeni başkan dosyaya hazırlanabildi mi bilmiyoruz. Yargıya müdahale edilmesinin bir sonucu bu. Dosyayı hiçbir sanığı tanığı sorgulamamış kişiler gelip maddi gerçeğe ulaşmaya çalışacaklar.”