Metin Hoca için Trabzon’a çağrı

Dilan Esen

Dönemin başbakanı Erdoğan’ın 31 Mayıs 2011’de Artvin Hopa’da düzenlediği mitinge yönelik protestolar sırasında maruz kaldığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin dava 20- 21 Aralık’ta devam edecek.

Devrimci Öğretmen Lokumcu’nun ölümüyle ilgili 13 sanık polis ilk kez Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak. Metin Lokumcu’nun ailesi, avukatı, Türkiye İnsan Haklar Vakfı (TİHV) ve İnsan Haklar Derneği (İHD) ile ortak basın toplantısı düzenledi. Davanın avukatlarından Meriç Eyüboğlu dokuz yıl beş ay sonra asliye ceza mahkemesinde ‘taksirle öldürme’ suçlamasıyla açılan davada, duruşmalar boyunca ‘kasten öldürme’ suçunun işlendiğini savunduklarını hatırlattı. Yalnızca 13 polisin yargılanmasının eksiklik olduğuna değinen Eyüboğlu, davanın sadece Metin Lokumcu için adalet değil, toplumsal olaylarda kimyasal gaz kullanımının yasaklanması için de bir arayış olduğunu vurguladı.

Biber gazı tüfekleri ve kapsülleri nedeniyle o gün çok sayıda yaralanan insanın olduğunu da ifade eden Eyüboğlu, şunları dile getirdi: “Hopa’da çok daha fazla kişi ölebilirdi. Sadece Metin Hoca’dan değil başka kayıplardan da söz ediyor olabilirdik. Ağır cezaya gitti ama kast veya ölüm nedeniyle de gitmedi, kasten yaralama sonucu ölümden gitti. Yine bizi hukuki zor bir tartışma bekliyor.”

Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu ise babasının ölümünün üzerinden 10 yıl geçtiğini hatırlattı. Lokumcu, daha önceki duruşmalarda sanıklarla karşılaşmadıklarını söyledi ve “Adaleti sağlayana dek mücadeleye devam edeceğiz, 20 Aralık’ta herkesi Trabzon’a bekliyoruz” diye konuştu. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ile TİHV’den Ümit Biçer de davanın önemine dikkat çekti ve katılım çağrısı yaptı.