Metin Hoca yattığın yerde huzurlu uyu

Ulaş LOKUMCU

Metin Lokumcu; sizin Metin Hoca’nız benim babam. 31 Mayıs günü Metin Hoca’nın Hopa Meydanı’nda polis tarafından öldürmesinin 10’uncu, Gezi’nin ise 8’inci yılı olacak. Babamın katillerinin ceza alması için 10 yıldır mücadele etmemize rağmen, geçtiğimiz nisan ayında ilk duruşmasını görebildik. 10 yıl dile kolay. Babamın öldüğü gün ben 22 yaşında üniversite öğrencisiydim. Şimdi ise evli, bir çocuk babasıyım; demek istediğim, 10 yılda hayatımızda değişen çok şey oldu. Değişmeyen tek bir şey var; nerdeyse AKP’nin kendinden olmayana karşı fütursuzca kullandığı şiddet, baskı ve zulüm…


Yine bir mayıs ayı 31 Mayıs’tan 4 gün önce 27 Mayıs’ta, Hopa Meydanı’nda toplanan Hopalı çay emekçilerinin haklı ve meşru olan bir basın açıklaması düzenlenmek istemesi üzerine, Hopa ve diğer illerden gelen çevik kuvvet polisleri tarafından gözaltına alınmaya çalışıldığı görüntüleri izledim. Aradan geçen 10 yıl, koskoca 10 yıl, Hopa’nın Metin Hoca’sız geçirdiği 10 yılda değişmeyen şey halkın haklı talebine karşılık polisin kullandığı şiddet ve gözaltı baskısıydı. İzledikçe hem duygulandım hem de Hopalı gençleri ve kadınları gördükçe gurur duydum. 10 yıl önce babamla son konuşmamızda kendisine, “Dikkat et” dediğimde, “Evlat biz bu meydandan çekilirsek, çok genç zarar görecek, onlara sahip çıkmalıyız” demişti. Ne kadar da haklıymış ki 10 yıl sonra aynı meydanda tekrar polisin şiddetini gözlerimizle gördük. O meydanda yapılan zulme karşı arkadaşlarını koruyup polisin elinden almaya çalışan gençleri ve kadınları gördükçe dedim ki; “Metin Hoca, yattığın yerde huzurlu uyu, Hopa’nın gençleri, arkadaşlarını geride bırakmıyor.”

***

Metin Lokumcu Hopa’da anılacak

Devrimci öğretmen Lokumcu, Artvin Hopa’da 31 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı Erdoğan’ın miting için ilçeye geldiği sırada düzenlenen protestolara yönelik polis müdahalesinde yaşamını yitirdi. Lokumcu’nun öldürülmesine ilişkin protestolar nedeniyle 100’lerce insan gözaltına alındı, tutuklandı. Trabzon mitinginde konuşan Erdoğan, “Ben Hopa'ya eşkıyaların indiğini bilmiyordum. Meğerse eşkıya Hopa'ya da inmiş” ifadelerini kullandı.

Metin Hoca’nın ölümüne ilişkin iddianame, 9 buçuk yıl sonra hazırlandı. Artvin İl Emniyet Müdürü, Hopa İlçe Emniyet Müdürü ve görevli polisler hakkındaki iddianameye, eylemde kullanılan kimyasal gazların Lokumcu’nun ölümüne yol açtığı ilişkin 2012’de Türk Tabipleri Birliği’nin hazırladığı rapor da girdi. Davanın ilk duruşması, 21 Nisan’da Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıkların katılmadığı duruşmada, müşteki avukatlarının 'görevsizlik kararı' verilmesine ilişkin talebinin bir sonraki celsede değerlendirileceği belirtildi ve sanıkların duruşmaya katılmasına ilişkin talep reddedildi. Davanın ikinci duruşması 28 Haziran’da görülecek. Öte yandan Metin Hoca bugün saat 16.00’da Hopa Parkı’nda anılacak.