Artvin’in Hopa ilçesinde, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakan olduğu 2011’de kente yaptığı ziyaret sırasında yaşanan polis müdahalesinde biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Devrimci Öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin açılan davanın dördüncü duruşması bugün görüldü. Dönemin Erzurum Çevik Kuvvet Amiri sanık Erol Darcan, müdahale emrini dönemin Hopa kaymakamının ilçe emniyeti aracılığıyla verdiğini söyledi. Dava 1 Temmuz 2022 tarihine ertelendi.

Metin Lokumcu davası 1 Temmuz tarihine ertelendi

Artvin Hopa’da 31 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı Erdoğan’ın mitingi öncesi düzenlenen eylemde polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren devrimci öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili davaya bugün devam edildi. 13 sanık polisin ‘taksirle ölüme neden olmak’ suçundan yargılandığı davanın duruşması, Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 09.30’da başladı.

Duruşmayı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, SOL Parti PM Üyesi Alper Taş ve CHP ilçe başkanları da izledi.

Davanın, 18 Şubat’taki duruşmasında, mahkeme heyeti, duruşmaya gelmeyen iki sanık polis, Erol Darcan ve Taner Ballı’nın zorla getirilmesine, sanıklar Abdullah Aktaş’ın ve Mehmet Yüksel’in duruşmada dinlenmesi talebinin reddine karar vermişti.

Bugün devam eden dördüncü duruşmada, sanık polisler ve tanıklar dinlendi.

"MÜDAHALE EMRİNİ KAYMAKAM VERDİ"

Dönemin Erzurum Çevik Kuvvet Amiri Erol Darcan duruşma salonunda hazır bulundu.

Metin Lokumcu Davası hesabının aktardığına göre, sanık Erol Darcan, "Erzurum ilinden 74 kişiyle ben de dahil hareket ettik. Bir gün önce Hopa’ya vardık. Bir gün önce ilçe emniyetiyle temas kurduk. Orada bir basın açıklaması olacağı söylendi. Akşam il emniyet ve ilçe emniyet müdürüyle bir toplantı yapıldı. Ertesi gün belirtilen saatte görev aldım. İlçe emniyet müdür o gün anons yaptı. Kaymakam bey müdahele emri verdi. Emir bana telefon ile Fatih Ünlü tarafından iletildi. Miting alanında görevli olduğum için ben karşıya geçtim. Sonra ölüm haberi geldi ve olaylar daha da arttı. Erzurum’dan gelen 4 kişi gaz kullandı. Müdahale emrini dönemin Hopa kaymakamı ilçe emniyeti aracılığıyla verdi" dedi.

Darcan, mahkeme başkanı tarafından yöneltilen 'olay gününe ait gazın yoğun olduğu fotoğraftaki gazı kimin attığı' sorusuna, "Burada Erzurum ekibi görülüyor ancak biz neden kendi ayağımızın dibine gaz atalım" yanıtını verdi.

Mahkeme başkanı ayrıca, Erol Darcan’a gaz kullanan sivil giyimli kişinin kim olduğu sorusunu yöneltti. Darcan, "Başbakan’ın öncü korumalarından biri olabilir" diyerek yanıtladı.

Sanık Darcan, Avukat Nagihan Bulduk'un yönelttiği kendi ekibinden önce gaz kullanan olup olmadığı sorusuna, "Hayır ilk gazı bizim ekip kullandı" yanıtını verirken, emri kimin verdiğini bilmediğini, toplantıda da bununla alakalı konuşulmadığını dile getirdi. Darcan, "Daha önce belirlenmişti kimin nerede duracağı sanırım. Genel olarak mitingle alakalı konuşuldu" dedi. Darcan, ayrıca olayın gerçekleştiği gün yapılan basın açıklamasının daha önceden bilindiğin, söyledi.

Mahkemede bulunması gereken ve hakkında zorla getirilme kararı olan sanık polis Taner Ballı'nın bir sonraki celse duruşmada hazır bulunmasına ve salonda savunmasının alınmasına karar verildi.

Duruşmada dinlenen Metin Lokumcu’nun kardeşi Mete Lokumcu ise abisinin daha önceden bilinen bir kalp rahatsızlığının olmadığını belirterek, "Abim ambulanstan inince, sol omuzdan göbeğe kadar bir iz vardı" diye konuştu.

Eşi Gülay Lokumcu ise, eşinin hiçbir sağlık problemi olmadığını, gazla öldürüldüğünü savundu.

VEKİLLERİN DAVAYA KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ve HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özel davaya katılım talebinde bulundu.

Milletvekillerinin davaya katılım talepleri heyet tarafından reddedildi.

Davanın 1 Temmuz 2022 tarihine ertelendmesine karar verildi.


SOL PARTİ PM ÜYESİ TAŞ: DEMOKRASİ İÇİN ADALET İSTİYORUZ

Davayı SOL Partililer de takip etti. Adliye önünde SOL Partililer adına konuşan SOL Parti PM Üyesi Alper Taş, şunları dile getirdi:

"Metin Lokumcu için adalet talebiyle yine Trabzon Adliyesi’ndeyiz. Metin Lokumcu doğayı savundu, bugün burada doğa için adalet istiyoruz. Yaşam alanlarımızı savundu, onun için adalet istiyoruz. Ve yine Metin Lokumcu toplantı, gösteri ve ifade özgürlüğünü savundu; yani demokrasiyi savundu. Demokrasi için adalet istiyoruz. Katillerin gerekli cezayı almaları talebiyle davayı takip ediyoruz."