Metin Lokumcu davasının Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında, sanıkların duruşmaya getirilmesine karar verildi ve duruşma ileri bir tarihe erteledi.

Metin Lokumcu davası | Sanık polislerin duruşmaya getirilmesine karar verildi

Artvin'in Hopa ilçesinde, 31 Mayıs 2011'de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kent ziyareti sırasında yapılan protestolarda polisler tarafından sıkılan biber gazından etkilenerek hayatını kaybeden devrimci öğretmen Metin Lokumcu’nun davası 10 yıl 7 ay sonra yeniden başladı.

13 polisin yargılandığı davanın ağır ceza mahkemesinde görülen ilk duruşmasında mahkeme heyeti, sanıkların duruşmaya getirilmesine karar vererek, duruşmayı 6 Ocak'a erteledi.

Duruşma detayları şöyle:

BAROLARDAN DAVAYA KATILIM TALEBİ

Duruşmada söz alan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, doğasına sahip çıkan Metin Lokumcu’nun bugün ne kadar haklı olduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Adaletin 10 yıl 6 ay sonra tesis edilmeye çalışıldığının altını çizen Yücel, geç gelen adaletin Metin Lokumcu’yu bir kere daha öldürdüğünü aktardı. Yücel ayrıca İzmir Barosu adına davaya katılım talebinde bulundu.

Yücel’in ardından söz alan Artvin Barosu Başkanı Ayla Varan, Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel Zonguldak Barosu’nu temsilen Yakup Okumuşoğlu, İstanbul Barosu, Bursa Barosu temsilcileri ve Trabzon Baro Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez baroları ve Türkiye Barolar Birliği adına davaya katılım talebinde bulunundu. Baroların yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği temsilcileri de davaya katılım talebinde bulundu.

MAHKEME, SANIK AVUKATLARININ TALEBİNİ KABUL ETTİ

Sanık avukatları suçtan doğrudan zarar görenlerin harici, katılım taleplerinin reddini isterken mahkeme heyeti, baroların ve derneklerin duruşmaya katılım talebini reddetti.

'YARGILAMA YÜZ YÜZE OLMALI'

Duruşmada söz alan müşteki avukatları sanıkların SEGBİS ile değil mahkemede hazır bulunmaları talebinde bulundu. Ekranda 9 kişiyi görmenin mümkün olmadığını belirten Avukat Meriç Eyüboğlu şu sözleri kaydetti:

"Sorgular başlayınca konuşanı büyüteceksiniz, diğerleri ne yapıyor göremeyeceğiz. Kötü bir iddianameyle, uzun bir yolculukla buraya kadar geldik. Burada Eşkıyalar diyarı Hopa’dan gelenler var. Bu dava Metin Lokumcu’yu aşan bir dava. Kimyasal gaz kullanımı açısından toplumsal olayları etkileyeceğinden buradaki insanların sanıkları görme hakkı var. Bu insanlar 10 yıl 6 ay 20 gündür sanık görmek için bekliyor. Onların gözlerine bakmak istiyorlar. Yargılamanın seyri açısından, adaletin tecelli etmesi açısından sanıkların burada olması gerekiyor. Teşhis açısından önemli olacak sanıkları göremiyoruz, duyamıyoruz. Bizi bırakın, siz bile sorgu yapamıyorsunuz.''

Sanık polislerin avukatı da müvekkilini görmediğini belirterek yargılamanın yüz yüze yapılmasını istedi. Fakat bu talep de mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

EMNİYET MÜDÜRÜ: TALİMATI BEN VERMEDİM

Daha sonra sanıkların sorgulamasına geçildi. Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü sanık, başbakan gelmeden önce alanı kontrol ettiklerini söyledi.

Alanda miting için gelenler haricinde toplanma tespit edildiğini aktaran sanık Müdür ifadesinde şunları belirtti:

''Toplanan grubun, miting alanını provoke ettiği bilgisi geldi. Ben ilçe merkezine intikal ettiğimde, hastaneye bir şahsın kaldırıldığı, hayatını kaybettiğini öğrendim. Gaz kullanımına ilişkin emir vermem söz konusu olamaz o sırada Sarp Sınır Kapısındaydım. Çevik kuvvetin planlamasını ilçe emniyet müdürü yapmıştır. Alanda bulunan emniyet müdür yardımcısı talimatlardan sorumluydu.''

AVUKATLAR, SANIĞA SORU SORDU

Daha sonra sanığa soru yönelten müşteki avukatları ve sanık emniyet müdürü arasında şu konuşmalar geçti:

Av. Meriç Eyüboğlu şunları sordu: 31 Mayıs 2011’de çevik kuvvetten sorumlu kimdi? Başka kentlerden polis gelince işleyiş nasıl olur? Çevik kuvvetin başında kimdi? 31 Mayıs 2011’de talimatları Kaymakam mı verdi? Ne kadar ne oranda gaz kullanacağını o mu belirledi.

Sanık Müdür şöyle cevapladı: Aradan 10 yıl geçtiği için hatırlayamıyorum. İçişleri Bakanlığı tarafından Valiliğe, oradan da İl Emniyete verilir. Erzurum’dan biriydi. Müdahale başladıktan sonra kademeli olarak, çevik kuvvet birim amirinin emriyle hareket eder.

'ANORMAL DERECEDE GAZ KULLANILMIŞ'

Av. Yakup Okumuşoğlu, sanığa soru yöneltti: Anormal derecede gaz kullanılmış. Her ilçede ne kadar gaz olur? Nerden ne kadar getirilmiştir? Nasıl belirlenmiştir? O gün tam olarak gaz ne kadar kullanıldı?

Sanık Müdür devam etti: Bunun için eğitim almış personel vardır. Görevli kişilere teslim edilir. Yeteri kadar kullanılmıştır.

'ŞANSA MI YAŞIYORUZ?'

Artvin Baro Başkanı Ayla Varan sözü aldı:

''Bu sağlıksız ortamda nasıl olacak bilmiyorum. SEGBİS yüzünden hiçbir şey anlamıyoruz. Biz Artvin’de eylemlerde şansa mı yaşıyoruz? Erzurum’dan gelen kişiler mi yönetiyor bu işleri kullanılan gazların son kullanma talimatlarından, kimyasal gaz olduğundan haberi var mı?''

Sanık Müdür şöyle yanıtladı:

''İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen toplumsal olaylarda kullanılan gazlardır. Gerekli ikazlar yapılmasına rağmen provoke olmasından kaynaklı, dağılmayınca mukavemete kalkışmıştır. Müdahale başlamıştır.''

SANIKLARIN FİZİKEN KATILACAĞI DURUŞMA, 6 OCAK'TA

Mahkeme heyeti, sanıkların SEGBİS ile dinlenilmemesi, bizzat duruşmada hazır bulunulması kararını vererek duruşmayı 6 Ocak 2022 tarihine erteledi.

6 OCAK'TA MÜCADELE DEVAM EDECEK

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan avukat Meriç Eyüpoğlu, sanık sorgularının SEGBİS yöntemi ile anlaşılır olmadığını belirterek 3 saat boyunca hakime yargılamanın böyle olmayacağını anlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Mahkemenin SEGBİS kararından sonunda vazgeçtiğini aktaran Eyüpoğlu şu sözleri kaydetti:

''Biz Türkiye’nin her yerinden buraya geliyorsak. Sanıklar da buraya gelecekler. Bizden korkmamaları gerektiğini de anlayacaklar. Ama aynı zamanda gözlerimize bakarak ifadelerini verecekler. Bir daha ki duruşmada daha kalabalık olarak onları bu adliyenin önünde bekliyor olacağız.''

Ardından konuşan Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu, istediklerini başardığını söyledi. Davanın mücadeleyle kazanılacağını aktaran Lokumcu, 6 Ocak’ta da mücadelenin devam edeceğini belirtti.

Baro başkanları ve avukatlar da verilen kararın önemli bir gelişme olduğunu vurgulayarak, sanıkların cezalandırılana kadar pes etmeyeceklerini ifade etti.