Hopa’da Erdoğan’ın düzenlediği mitinge yönelik protestolar sırasında biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun davasına devam edilecek. Ulaş Lokumcu, "Hakikati ortaya çıkarmak için direneceğiz" dedi.

Metin Lokumcu davasında 7. duruşma: Hopa’da hakikat için direneceğiz

Kayhan AYHAN

Devrimci Öğretmen Lokumcu’nun ölümüyle ilgili 13 polis hakkındaki yargılamanın 7'nci duruşması bugün Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Duruşmada Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın dinlenilmesi talep edilecek.

Devrimci öğretmen Lokumcu’nun 2011 yılında ölümüyle ilgili soruşturma dokuz yıl sonra tamamlandı. Ardından açılan davalar da ise karar hâlâ çıkmadı. Davanın sekizinci duruşmasında mahkeme heyeti, keşif talebini ve dönemin kaymakamının tanık olarak dinlenilmesi talebini reddederek ve tutanak polislerinin dinlenilmesine karar vererek duruşmayı 26-27 Ocak 2023'e ertelemişti. Bugün görülecek dava öncesi BirGün'e konuşan Metin Lokmucu'nun oğlu Ulaş Lokumcu, bu duruşmaya 2 gün ayrılmasına anlam veremediklerini belirterek, "Sanıkları diğer hâkim dinlemişti. Buna ek olarak hâkim o gün Hopa'da görevli bir kaç kolluk kuvvetinin de tanıklığını talep etti" dedi.

ADALETE OLAN İNANCIMIZ ZEDELENDİ

"Son dönemlerde yaşadığımız yargı sürecleri, katillerin kollanması gibi olaylar bizim de diğer yurttaşlar gibi adalete inancımızı zedeliyor" diyen Lokumcu, "Biz inatla bu davanın hakikatini ortaya çıkarmak için direneceğiz. Gelinen süreç ülkemizde üzücü olsa da biz vatandaşlar olarak yargıya, hâkimlere inanıp, güvenmek istiyoruz" diye konuştu.

Lokumcu, bugünkü duruşmada TTB Başkanı Şebnen Korur Fincancı'nın uzman bilirkişi olarak biber gazının, ölümle bağlantısı olduğuna dair konuşmacı olarak dinlenmesini talep edeceklerini de söyledi.

***

NE OLMUŞTU?

Dönemin Başbakanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Haziran 2011 seçimi kampanyası için Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011 günü miting yapacağını öğrenen Hopalılar, Hidroelektrik Santrallarının bölgenin doğası üzerinde yarattığı tahribata ilgili itirazlarını duyurmak üzere basın açıklaması yapmak istedi. Henüz Erdoğan ilçeye gelmemişken Hopalılara, kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesi başladı. Hopa’ya giriş çıkış yasaklandı. Gün boyu süren müdahalede kullanılan kimyasal gaz nedeniyle ilçede gaz stoklarının tükendiği açıklandı. Protesto hakkını kullananlar arasında emekli öğretmen Metin Lokumcu da vardı. Lokumcu, maruz kaldığı yoğun gaz nedeniyle fenalaştı. Kaldırıldığı ambulansa dahi gaz atılan Lokumcu, aynı gün Hopa Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.