Hopa’da polis müdahalesinde biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu davasına polislerin çelişkili ifadeleri damga vurdu. Fincancı, olayda uluslararası sözleşmelere aykırı gaz kullanıldığına dikkat çekti.

Metin Lokumcu davasında adalet arayışı: Kullanılan gaz sözleşmelere aykırı
Dava öncesi adliye önünde adalet çağrısı yapıldı. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Metin Lokumcu'nun ölümü ile ilgili "taksirle ölüme neden olmak" suçundan 13 sanık polis ve kamu görevlisinin yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması dün Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Lokumcu ailesi, avukatları ve sanık avukatlarının katıldığı duruşmayı HDP milletvekili Ali Kenanoğlu, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri takip etti.

‘YOKTUM AMA İMZALADIM’

Duruşmaya yargılanan polislerin dinlenmesiyle başlandı. İlk olarak Ankara'dan SEGBİS ile bağlanan polis Şener Özdemir dinlendi. Özdemir, olay yerinde olanların tutanağını imzaladığını fakat orada bulunmadığını söyledi. Özdemir, "Usulün gereği olarak imzaladım, her görevde imzalanır. Orada da yoktum. Tutanaktan öğrendim olayları” dedi. Tanık polis Ahmet Cevat Aksoy, "Benim anladığım kadarıyla talimat emrini kaymakam verdi diye hatırlıyorum" dedi. Polis Erkan Ulusoy ise “Metin Lokumcu’yı görmedim, tanımıyorum” diye konuştu. Samsun’dan SEGBİS’le bağlanan polis Cem Yılmazarslan ise “Gaz sıkıldı evet. Durup dururken gaz sıkılmaz. Saldırgan bir grup vardı. Dostane duran bir grup yok” dedi.

‘MÜDÜR YARDIMCISIYDI’

Daha sonra ifade veren polislerden Kemal Bayraktar, avukat Meriç Eyüboğlu’nun “Sizin görev noktanızda sivil giyimli bir kişi gaz tüfeğini alıp ateşliyor. Orada mıydınız?” sorusunu yanıtlarken “Trabzon veya Erzurum çevik amiriydi sanırım. İsmini hatırlamıyorum ama şahsı hatırlıyorum. Müdür yardımcısı olduğunu biliyorum” ifadelerini kullandı.

Polislerin çelişkili ifadelerine tepki gösteren avukat Özkan Yücel ise, “Siz görmediğiniz şeyleri de imzalamakla mı görevlisiniz?" diye sordu.

Avukat Meriç Eyüboğlu, 2011 yılında olayla ilgili bilimsel rapor hazırlayan TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın gazla ölüm arasındaki ilişkiyi anlatmak üzere dinlenmesini talep etti.

2 TÜR GAZ KULLANILDI

Mahkemenin talebi kabul etmesinin ardından konuşan Fincancı, “TTB tarafından heyet olarak görevlendirilmiştik. Ölümle kullanılan gazlar arasındaki illiyetle alakalı araştırma ve değerlendirme yapılmamız istendi. Görüntülerde Metin Lokumcu’nun elinde limon var. Elinde limon olması bilinen algıyla gaza maruz kaldığını gösteriyor. Yine görüntülerde gaz bulutlarının içinde görünüyor. İki tür gaz kullanılmış. Biri sıvı şeklinde, tüpün içinde taşınan. Biri de tüfekle atılan CS denen, biber gazı diye bilinen gaz” dedi.

Otopsi sırasında kullanılan yöntemleri anlatan Fincancı, Lokumcu’nun otopsisinde o dönem yapılabilir bazı uygulamaların yapılmadığına dikkat çekti. Fincancı, sunumuna şöyle devam etti: "Kimyasal gaz kalbi besleyen damarların daralmasına yol açabilir. Dokuda buna ilişkin bozulmaya yol açması gerekiyor. Ancak mevcut otopsiden buna ilişkin bir delil yok. Yine bu gazların birlikte kullanımında solunum yollarını daraltmada etkisi oluyor. Bu kez akciğerde sıvı birikimine yol açabilir. Özellikle sağ akciğerinde iki katından fazla ağırlık arttığı olduğunu görebiliyoruz. Olayda gaz kullanımıyla akciğerde sıvı birikimini ve olayın etkisiyle de tansiyonun yükselmesiyle böyle bir sonuç olması mümkün. Dünya Tabipler Birliği’nin bu gazların kullanılmamasını söyleyen yayınları var. Bu gazların kullanılmamasına dair uluslararası sözleşmeler var.” Duruşmaya bugün saat 10.00'da devam edilecek.