Metis Kitap'tan 6 yeni kitap

Metis Kitap'ın 2018 sonbahar kitapları çıktı. Daniel Chamovitz'in yazdığı, Gürol Koca'nın çevirisini yaptığı Bitkilerin Bildikler, 2. basımını yaptı.

Metis Kitap'tan çıkan yeni kitaplar şöyle:

Bitkilerin Bildikleri

Yazar: Daniel Chamovitz

Çeviri: Gürol Koca

Metis Bilim, 168 sayfa

metis-kitap-tan-7-yeni-kitap-516377-1.

Biyolog Daniel Chamovitz, bitkilerin dünyayı nasıl deneyimlediklerini anlatıyor. Çeşitli kimyasallar sayesinde nasıl birbirleriyle “haberleştiklerini”, aşağıyla yukarıyı nasıl ayırt ettiklerini, dokunmaya nasıl tepki verdiklerini, neler “hatırladıklarını” ve çevrelerinin nasıl “farkında olduklarını” açıklıyor. Böylece bitkilerin pek az bildiğimiz zengin dünyasını tanımamıza ve dünyaya onların “gözlerinden bakmamıza” imkân tanıyor.

Yabancı Bir Baba

Yazar:Eduardo Berti

Çeviri: Roza Hakmen

Metis Edebiyat, Roman, 272 sayfa

metis-kitap-tan-7-yeni-kitap-516378-1.

İki baba ve her birinin oğullarıyla sessiz, neredeyse namevcut ilişkisi. Anadillerini kullanamadıkları uzak ülkelerde kendilerini yeniden yaratmaya çalışan göçmenler. Tutkuyla başka yazarların yapıtlarını okuyan ve bu yapıtlardan kalkarak kendi hayatlarındaki bir gizemi kazıp çıkartmaya çalışan yazarlar.

Arjantinli yazar Eduardo Berti’nin otobiyografik öğeler de taşıyan romanı, yaklaşık yüz yıl arayla iki farklı zamanda ilerliyor. Göçmenlik, aile sırları, geçmişle hesaplaşma gibi kadim olduğu kadar günümüzde de yakıcılığını sürdüren meseleler var bu romanda.

Radyo Benjamin

Yazar: Walter Benjamin

Çeviri: Cemal Ener ve Elif Okan Gezmiş

Metis Edebiyatdışı, Denemeler-Yazılar, 440 sayfa

metis-kitap-tan-7-yeni-kitap-516379-1.

Walter Benjamin gibi bir düşünürün karşısına radyoda program yapma, çocuklara, gençlere ve yetişkinlere ulaşma imkânı çıksaydı ne tür programlar yapardı? Nelerden söz eder, söyleyeceklerini nasıl söylerdi? Benjamin, 1929-1933 yılları arasında Frankfurt ve Berlin radyolarında 80’i aşkın yayın yaptı. Radyo Benjamin bu programların önemli bir kısmının yanı sıra, düşünürün eşitlikçi bir pedagoji anlayışıyla kaleme aldığı deneme, öykü ve radyo oyunlarına, ayrıca bir mecra olarak radyoyu tartıştığı yazılara yer veriyor. Benjamin okurlarının yanı sıra eğitim, çocukluk, medya çalışmaları ve tiyatro gibi temalarla ilgilenenlerin de severek okuyacağı bir kitap.

Cinsellik Nedir?

Yazar: Alenka Zupancic

Çeviri: Barış Engin Aksoy

Metis Edebiyatdışı, Psikanaliz ve Felsefe, 224 sayfa

metis-kitap-tan-7-yeni-kitap-516380-1.

Basit ama bir o kadar da çetrefil bir soru: Cinsellik Nedir? Zupancic psikanalizin cinsellik kavramının muhtemel felsefi (ve siyasi) içerimlerine doğru bir gezintiye çıkarıyor ve nihayetinde belki de en cüretkâr görünen içerimle, bilinçdışı ile bağlantılı haliyle cinselliğin ontoloji ve epistemoloji arasında bir kısa devre noktası olduğu düşüncesiyle baş başa bırakıyor okurunu.

Zamanın Kokusu

Yazar: Byung-Chul Han ÇIKTI

Çeviri: Şeyda Öztürk

Metis Edebiyatdışı, Felsefe, 136 sayfa

metis-kitap-tan-7-yeni-kitap-516385-1.

Günümüzün en belirgin özelliğinin “hızlanma” olduğu kabul görür genellikle. Oysa Byung-Chul Han için bundan daha fazlası var: Hızlanma çağının çoktan bittiğini, zaman algımızın tamamen bozulduğunu, hedefsiz, eksensiz bir yaşam nedeniyle, zamanın başıboş dönüp durduğunu iddia ediyor. Soru şu: Zamana kendisine özgü kokusunu nasıl geri verebiliriz?

İzonomi ve Felsefenin Kökenleri

Yazar: Kojin Karatani

Çeviri: Ahmet Nüvit Bingöl

Metis Edebiyatdışı, Tarih Felsefesi, 200 sayfa

metis-kitap-tan-7-yeni-kitap-516384-1.

Anlatılan yaşadığın coğrafyanın hikâyesidir: Karatani, Atina demokrasisinden önce gelen ve ondan hem daha eşitlikçi hem de daha özgürlükçü olan bir sistemi, İyonya’da bir dönem hüküm süren izonomiyi ele alıyor. İyonya’daki bu sistemin erken dönem Yunan filozoflarının düşüncelerindeki yansımalarını mercek altına yatıran yazar, Pythagoras’tan Herakleitos’a, Parmenides’ten Sokrates’e birçok filozofa bu ışıkta bakarak onların İyonya doğa felsefesi ve etiğiyle olan bağlarını inceliyor.