Metro için kredi onayı verilmemiş!
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yapımına 18 Ağustos 2021’de başladığı Ümraniye Küçüksu Caddesi - Çamlık TEM bağlantı yolu inşaatını, 1 yıl dolmadan tamamladı. Ümraniye, Beykoz ve Üsküdar’da yaşayan yaklaşık 200 bin vatandaş ile transit geçiş yapan sürücülere hizmet verecek hat için gerçekleştirilen açılış törenine; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ümraniye Belediye Başkanı AKP’li İsmet Yıldırım ve Beykoz Belediye Başkanı AKP’li Murat Aydın katıldı.

İBB Başkanı İmamoğlu, Finanskent’in de üzerinde bulunduğu Göztepe - Ataşehir metro hattında yaşadıkları onay sürecine de konuşmasında yer verdi. “Halihazırda finansmanın bir bölümünü almış olduğumuz bu projemizde, ne yazık ki Hazine onay sürecinde bekleyen, 6 aydır bekleyen bir kredi onayımız var” diyen İmamoğlu, “Yani tam gaz devam ediyoruz bir. Kesintiye uğratmadık ama 6 ay niye beklesin? Hazırda bir kredimiz var, alacağız. Metrolar, başka türlü bitmez. Göztepe - Ataşehir - Ümraniye metro hattında bunu verip, daha ferahlatıp yola devam edeceğiz. O bakımdan. Meclis’ten oy birliğiyle çıkmış bir karar bu. Bu onay süreçlerinin de bir an önce halledilir olması, bizim bu işlerimizin kesintiye uğramadan, sonuçlanması anlamına geliyor. Ki dediğiniz gibi; hayati bir haktır. Birçok kurumun Ankara'daki genel merkezlerin Finanskent’e taşınması kararı alındı. Çok önemli. Oranın araçla, servisle taşınması mümkün değil. Bu bağlamda, bu tür olayların da gecikmemesini özenle istirham ediyoruz. Hep beraber çalışırsak, birlikte başarmanın keyfine varırız” ifadelerini kullandı.

metro-icin-kredi-onayi-verilmemis-1037195-1.

19 AY GEÇTİ ONAYLANMADI

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi, İETT otobüslerini yenilemek için 1 milyar TL kredili bütçe çıkardı. İBB Meclisi'nde onay alan bütçe, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın engeline takıldı. Erdoğan, 300 yeni otobüsün alınması için çıkarılan bütçeyi 19 aydır onaylamıyor. Onaylanmayan bütçe, birçok metrobüste arızalanmanın yanı sıra İETT otobüslerinin de yolda kalmasına neden oluyor. Geçen Eylül ayında da Erdoğan'ın 300 yeni otobüs alımı için kredi onayı vermediği İBB, metrobüs filosunu yenilemek için öz kaynaklarıyla 160 yeni otobüs almıştı.

BİRÇOK PROJE ENGELLENDİ

İBB’nin iktidar tarafından engellenen bazı projeleri ise şu şekilde:

•Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında bin yeni taksi plakası teklifi oy çokluğu ile 14 defa reddedildi.

•İBB'nin, TCDD’ye ait tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garları ihalesine katılması engellendi.

•Dar gelirli vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Halk Ekmek büfelerinin sayısının arttırılmasıyla ilgili teklif, AKP Grubu tarafından reddedildi.

•İBB’nin mülkiyetinde bulunan bazı mülkler, İBB Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP Grubu'nun teklifi ile ilçe belediyelerine tahsis edildi.

•İBB’nin önceki dönemde satılmaya çalışılan aralarında Levent’teki eski İETT garajının da bulunduğu mülkler AKP grubunun oylarıyla yeşil alan ilan edildi.

•150 kreş projesine, İBB Meclisi’nde AKP grubu tarafından engel çıkartıldı.