‘Metro, TCDD için angarya’
Beşli Çete’ye yaptırılan ve 15,5 milyar TL’ye mâl olan İstanbul Havalimanı metrosu 5 yıl gecikmeli olarak yarın açılacak. Metro, İBB’ye devredilmeyecek ve TCDD tarafından işletilecek. BTS Genel Sekreteri Özdemir, metronun TCDD’ye işlettirilmesini eleştirdi.
İsmail ARI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosu AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yarın açılacak. Metro hattının ilk olarak 2018’de açılacağı ifade edilse de açılış tarihi defalarca ertelendiği için beş yıl gecikmeli olarak açılacak. Kamuoyunda Beşli Çete olarak bilinen şirketlere yaptırılan metro hattı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmeyecek. Metro, Marmaray gibi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletilecek.
15,5 MİLYAR TL HARCANDI
Bakanlığa bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, yapımına 2016’da başlanan Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunun maliyetini önce 8 milyar 64 milyon TL olarak açıklamıştı. Bakanlık daha sonra Cengiz, Kalyon ve Kolin İnşaat’a yaptırılan hattın bedelini güncelledi. Buna göre 37,5 kilometre uzunluğunda olan 8 duraklı projenin bedeli, 7 milyar 472 milyon TL arttı ve 15 milyar 536 milyon TL’ye yükseldi.
DOĞRU BULMUYORUM
TCDD’de örgütlü olan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri İsmail Özdemir, BirGün’e yaptığı değerlendirmede “İstanbul Havalimanı metrosu hafif raylı sistem diye tabir edilen bir raylı sistem. Yani ulusal demiryolu ağımızdaki trenler gibi değil. Metro hattı olduğu için trenler yüksek voltajla çalışmayacak. Ulaştırma Bakanlığı’nın hafif raylı sistemin peşine düşmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü bakanlığın yapağı daha büyük tren hizmetleri ve projeleri varken bu projeyi belediyeye devretmemesi, demiryolları üzerindeki angarya yükü artırmış olacak. Bakanlık hızlı tren projelerine öncelik vermeli ve bu projeleri tamamlamalı. Hızlı tren projelerine çok büyük ödenekler ayrılıyor, keşke bakanlık enerjisini buralara da harcasa” dedi.
TAMAMLANMAYAN PROJELER
1976’da projelendirilen ve temeli 1977’de atılan Sürat Demiryolu projesinin tam 47 yıldır tamamlanmadığına da dikkat çeken Özdemir sözlerini şöyle tamamladı:
“Sürat Demiryolu projesinin yüzde 70’i tamamlandı ama bitirilmiyor. Biz ısrarla bu projenin tamamlanması gerektiğini belirtiyoruz. Bu proje lağvedilmedi ve her sene de bütçe ayrılıyor. Ülkenin kuzeyi ile güneyini birbirine bağlayan bir demiryolu projemiz yok. Yük taşımacılığını demiryoluna kaydıracak projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Biz toplum adına öncelikli olarak bunları önemsiyor ve talep ediyoruz.”