İzmir’de İZBAN işçilerinin grevi devam ederken, İzmir metrosu ile tramvay işçileri de greve hazırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Demiryol-İş Sendikası arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, arabulucu aşamasında da anlaşma sağlanamadı. Sendikanın önümüzdeki günlerde işyerlerine grev ilanını asması bekleniyor. AZİZ KOCAOĞLU arabulucuyu aramadı 17 istasyonda hizmet veren İzmir Metro AŞ ile iki hat […]

Metro ve tramvayda da grev kapıda

İzmir’de İZBAN işçilerinin grevi devam ederken, İzmir metrosu ile tramvay işçileri de greve hazırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Demiryol-İş Sendikası arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, arabulucu aşamasında da anlaşma sağlanamadı. Sendikanın önümüzdeki günlerde işyerlerine grev ilanını asması bekleniyor.

AZİZ KOCAOĞLU arabulucuyu aramadı

17 istasyonda hizmet veren İzmir Metro AŞ ile iki hat olarak işletilen İzmir Tramvayı’nda çalışan 449 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde arabulucu süreci sona erdi. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, arabulucu raporunun kendilerine ulaştığını, grev ilanını asmak için gün saydıklarını açıkladı.

Metroda çalışanlar için ücretlere yüzde 10 zam teklif edildiğini, sosyal kalemlerde 2 yıldır zam alınmadığını, sosyal haklardaki artışın ücretlerle paralel olarak artmadığını belirten Ervüz, şöyle devam etti: “İkinci oturumda her şey dahil yüzde 14 zam önerdiler. Üçüncü oturum için ‘Aziz Kocaoğlu ile görüşeceğiz, yeni bir teklifimiz olabilir’ dediler. Bizi davet edeceklerini söylediler. Hatta sözleşmenin toplantısını tutanakta açık bıraktık. Son gün geldi çattı. Arabulucular işverenin kendilerini aramadığını söyledi. Bizi de arayan olmadı. Arabulucu aşamasındaki son toplantı yapılmadan arabulucuya rapor düzenlenmesi söylenmiş. Arabulucu raporunu verdi. Rapor sendikaya ulaştı.”

Çalışanlar için 600 lira seyyanen zam istediklerini belirten Ervüz, “İZBAN ile paralel ücret zammı istedik. Kaldı ki ben o teklifi kabul edecekler diye korktum. Biz o teklifi hazırladığımız zaman enflasyon denen illet Türkiye’nin başına bu kadar bela değildi. Orada en yüksek maaşa yüzde 14,56, en düşük maaşa yüzde 28 zam istedik. 100 gün olan ikramiyeyi 112 güne çıkarmak istedik. Ayrıca sürüş tazminatı ve vardiya tazminatı talebimiz var” dedi.

Ervüz, “Görüşme süreci dediğimiz 60 günlük süreyi tabii ki bekleyemeyiz. Beklersek yetkimizi kaybederiz. En fazla 50 gün beklememiz lazım. Onu da öyle değerlendirmeyi düşünmüyoruz. Arkadaşlarımızla görüştükten sonra, stratejimizi belirleyeceğiz. Bu süreçte belediye bizi grev kararı almak zorunda bırakabilir” diye konuştu.