Metropolis Antik Kenti'nde bu yıl yapılacak kazılarda halkın gündelik yaşantısına dair yeni detaylar aranacak.

Metropolis Antik Kenti'nde yeni dönem kazılarına başlandı

İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan Metropolis Antik Kenti'nde, yeni dönem kazı çalışmalarına başlandı.

"Ana tanrıça kenti" Metropolis'te bu yıl antik kentin dokusu, yapıları, caddeler, sokaklar, şehir yaşamı ve kentte yaşayan farklı statü ve gelir gruplarından halkın yaşam alanları araştırılacak. Kentte yaşayanların temel gereksinimi olan su kaynakları, suyun biriktirilerek depolanması, özel konutlara dağıtılması üzerine çalışmalar yapılacak. Güvenlik amacıyla inşa edilen ve kenti çevreleyen sur duvarı, kapılar ve kuleler belirlenecek.

Ayrıca 2008 yılından bu yana devam eden Roma Hamamı-Palaestra Kompleksi'nin kazı çalışmalarının, bu yıl tamamlanarak ziyarete açılması planlanıyor. Roma Hamamı, son yıllarda gerek zengin buluntularıyla gerek özgün mimari dokusuyla antik kentin en önemli yapılarının başında geliyor. Hamam yapısında son derece iyi korunmuş tuğla tonozlu galerilerin, mozaik döşeli portikoların ve mermer kaplamalı havuzların bir gezi rotası oluşturarak ziyarete açılması planlanıyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek, "Bu yıl Metropolis'te gerçekleştireceğimiz çalışmalarla, 2 bin yıl önce kentte halkın gündelik yaşantısına dair yeni detayları gün yüzüne çıkaracağız" dedi.