AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevini yapış tarzını onaylayanların oranı, 'Merkez Bankası'nın faiz kararı', 'büyükelçiler ve gri liste' gibi krizlerin yaşandığı ekim ayında düştü. MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre, "Erdoğan'ın görevini yapış tarzını onaylamıyorum" diyenlerin oranı yüzde 56,2 olurken, AKP ve MHP seçmenlerinin oranı geçen aya göre arttı.

MetroPOLL anketi: Erdoğan'ın görev onayında sert düşüş

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevini yapış tarzını onaylamayanların oranı ekim ayında yüzde 56,2'ye yükseldi. Ankete göre, Erdoğan'ın görevini yapış tarzını onaylamayan AKP seçmeninin oranı geçen aya göre 6, MHP seçmenin oranı ise yaklaşık 5 puan arttı.

MetroPOLL Araştırma, ekim ayı "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Görev Onayı" anketinin sonucunu açıkladı.

Katılımcılara, "Genel olarak düşündüğünüzde, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 56,2'si "Hayır, onaylamıyorum" derken, "Evet, onaylıyorum" diyenlerin oranı yüzde 38,9'da kaldı. "Fikrim yok / Cevap yok" diyenlerin oranı ise yüzde 4,9 oldu.

Erdoğan'ın görevini yapış tarzını onaylamayanların oranının geçen aya göre 2 puan artması dikkati çekti.

metropoll-anketi-erdogan-in-gorev-onayinda-sert-dusus-937196-1.

PARTİLERE GÖRE DAĞILIM

Erdoğan'ın görevini yapış tarzını onaylamayan AKP seçmeninin oranı, eylül ayına göre 6 puan yükseldi. Eylül ayında yüzde 17,8 "Hayır, onaylamıyorum" derken, bu oran ekimde yüzde 28,8'e ulaştı.

MHP seçmeninin oranı da geçen aya göre yaklaşık yüzde 5 arttı. Erdoğan'ın görevini yapış tarzını onaylamayan MHP seçmeninin oranı eylülde yüzde 41,4 iken ekimde yüzde 46'ya yükseldi.

İYİ Parti ve HDP seçmenlerinde de bu oran yükseldi. Erdoğan'ın görevini yapış tarzını onaylamayan İYİ Parti seçmeninin oranı ekimde yüzde 91,0'e yükselirken, HDP seçmenin oranı yüzde 92,9'a ulaştı.

CHP seçmeninde ise bu oran 91,2'ye düştü. Ekim ayında söz konusu oran yüzde 91,9'du.

metropoll-anketi-erdogan-in-gorev-onayinda-sert-dusus-937197-1.

EKİM AYINDA NELER YAŞANDI?

Erdoğan'ın görevini yapış tarzını onaylamayanların oranının arttığı ekim ayında iktidar, hem iç politikada hem de dış politikada krizler yaşadı.

Gri liste krizi: Türkiye’nin, kara para aklama ve terörizmin finansmanına karşı mücadelede başarısız olduğu gerekçesiyle Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeye alındı.

Merkez Bankası faiz kararı: Merkez Bankası, politika faizinde yaptığı 200 baz puan indirdi. Türk Lirası'nda değer kaybı hızlandı. Dolar/TL kuru 9,66'yı, Euro/TL kuru ise 11,25'i gördü. 25 Ekim Pazartesi günü Asya piyasalarında işlemlerin başlamasından kısa süre sonra dolar/TL kuru 9,85'i aşarak rekor kırdı.

Büyükelçiler krizi: Aralarında ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin büyükelçilerinin de bulunduğu 10 büyükelçinin, 4 yıldır cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala’nın tahliye edilmesi çağrısı yaptı. Açıklamanın ardından, 10 ülkenin Ankara büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. 21 Ekim’de 10 ülkenin Ankara Büyükelçilerinin Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki açıklamaları sorulduğunda Erdoğan, "Bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz" demişti. Erdoğan, büyükelçilerin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesi için Dışişleri Bakanı’na talimat verdiğini açıklamıştı. Daha sonra ise ABD Büyükelçiliği sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “ABD 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder” ifadesini kullanmıştı. Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçilikleri ABD'nin açıklamasını retweet ederek, bildirideki amacın “Türkiye’nin içişlerine karışmak olmadığını” kaydetmişti.

F-16’lara yalanlama: Türkiye’nin F-35 programı için yaptığı 1 milyar 400 milyon doların ödenmesi konusunda ABD’nin Türkiye’ye F-16 alım teklifinde bulunduğu iddiası ABD tarafından yalanlandı.

AB’den Türkiye raporu: 2021 Türkiye raporunda Ankara’ya sert eleştiriler yapıldı. Raporda Türkiye’de demokratik kurumların işleyişinde “ciddi” eksiklikler bulunduğu kaydedildi.