Metropoll Araştırma'nın ağustos ayına ilişkin çalışmasına göre, yurttaş ekonominin durumu ve doların gidişatından oldukça endişeli. Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ise Erdoğan karşısında en az desteği Abdullah Gül'e veriyor.

Metropoll’ün son araştırması: Erdoğan’ın karşısındaki en zayıf aday Abdullah Gül

HABER MERKEZİ

Metropoll Araştırma şirketi, ağustos ayına ilişkin “Türkiye’nin Nabzı-Ayın 5 Rakamı” anketinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Araştırma sonuçlarına, yurttaşların ekonomi konusundaki olumsuz cevapları damga vurdu. Buna göre Türkiye’nin yüzde 63’ü, son 1 yıl içerisinde geçim şartlarının kötüleştiğini belirtiyor. “Son 1 yıl içerisinde sizin veya ailenizin geçim şartları/refah düzeyi nasıl değişti?” sorusuna, araştırmaya katılanların yüzde 9’u ‘iyileşti’, yüzde 24.4’ü ‘değişmedi’ yanıtını verirken, yüzde 63,4’ü ise ‘kötüleşti' yanıtını verdi.

metropoll-un-son-arastirmasi-erdogan-in-karsisindaki-en-zayif-aday-abdullah-gul-776422-1.

‘DOLARIN ARTIŞINDAN HERKES ENDİŞENLEMELİ’

Bir başka önemli sonuç da dolar konusunda çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 75’i, “Ülkemizdeki doların artışından sizce kimler endişelenmeli?” sorusuna ‘herkes endişelenmeli’ cevabını verdi. ‘Dolarla maaş alanlar/dolarla iş yapanlar endişelenmeli’ diyenlerin oranı ise yüzde 21.3’te kaldı. Yüzde 3.7’lik kesim ise cevap vermedi.

metropoll-un-son-arastirmasi-erdogan-in-karsisindaki-en-zayif-aday-abdullah-gul-776423-1.

‘TÜRKİYE, İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLMEMELİ’

Metropoll’ün araştırmasında, toplumun genelinin İstanbul Sözleşmesi’ne olumu baktığı görüldü. “Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeli midir?” sorusuna, yüzde 67.2 oranla ‘hayır çekilmemelidir’ yanıtı verildi. Yüzde 22.8 ‘evet çekilmelidir’ görüşünü savunurken, ‘fikrim yok’ diyenlerin oranı ise yüzde 10 olarak kaydedildi. Şirket bu sorunun, sözleşmeden haberdar olan yüzde 53,2 oranındaki seçmene sorulduğunu belirtti.

metropoll-un-son-arastirmasi-erdogan-in-karsisindaki-en-zayif-aday-abdullah-gul-776424-1.

YAVAŞ VE İMAMOOĞLU, ERDOĞAN’I ZORLUYOR

Cumhurbaşkanlığı seçimleri de araştırmanın başlıklarından biri oldu. “Sizce Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanabilir mi?” sorusuna yüzde 55,4 ‘kazanır’ cevabını verirken, yüzde 39,1 ise ‘kazanamaz’ şeklinde görüş paylaştı.

“Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylar aşağıdaki gibi olursa hangi adaya oy verirsiniz?” sorusunda ise diğer adayların Erdoğan’a yakın oy potansiyeline ulaşmaları dikkat çekti. Erdoğan ile Ekrem İmamoğlu arasında bir seçim yarışı olması durumunda, ankete katılanların yüzde katılanların yüzde 46,5’i Erdoğan lehine oy kullanacağını ifade ederken, yüzde 43,5’i ise tercihini İmamoğlu’ndan yana kullanacağını kaydetti. Yüzde 3,9 ise ‘kararsızım’ dedi.

AKŞENER BİRAZ GERİDE

Erdoğan’ın Mansur Yavaş ile yarışması durumunda ise yüzde 45,5 Erdoğan derken, yüzde 43’lük kesim ise Yavaş’ı tercih etti. Buradaki kararsızların oranı ise yüzde 3,7 oldu. Akşener Erdoğan yarışışında ise Erdoğan yüzde 46,8 oy alırken, Akşener yüzde 38,3’te kaldı.

Cumhurbaşkanlığı yarışında en kısıtlı oy potansiyeline ulaşan isim ise Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Katılımcıların yüzde 49’u,6’sı, Erdoğan ile Gül’ün yarışması durumunda Erdoğan’dan yana tercih kullanacağını ifade ederken, Gül’ü destekleyenler ise yüzde 22,5 oldu.

metropoll-un-son-arastirmasi-erdogan-in-karsisindaki-en-zayif-aday-abdullah-gul-776425-1.