Sri Lanka’da ekonomik kriz nedeniyle haftalardır devam eden protestolarda halk, hükümetin istifasını istiyor. Yeni Başbakan Wickramasinghe, eski yönetimin ekonomiyi çökerttiğini bu nedenle mevcut krizin sorumlusu olmadığını söyledi.

‘Mevcut ekonomik krizin sorumlusu eski yönetim’

Dış Haberler

Tarihinin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya olan Sri Lanka’da halk, Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa ile Başbakan Ranil Wickramasinghe’nin istifası talebiyle eylemlerini sürdürüyor. Başkent Kolombo’da çoğunluğu üniversite öğrencisi olan protestocular ile güvenlik güçleri arasında dün de arbede yaşandı.

SORUMLULUK ALMIYOR

İstifası istenen Sri Lanka`nın yeni başbakanı Wickramasinghe, mevcut durumdan eski yönetimi sorumlu tuttu. Sky News`e konuşan Wickremesinghe, eski yönetimin ekonomiyi çökerttiğini ve bu yüzden ülkedeki mevcut krizin sorumlusu olmadığını söyledi. Wickremesinghe, “İflas etme noktasına geldik, böyle bir şey daha önce Sri Lanka’nın başına hiç gelmemişti. Dolarımız yok, rupimiz yok” dedi. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa`nın istifa edip etmeyeceği konusunda Wickremesinghe, ülkede farklı görüşlere sahip olanlar nedeniyle bunun bir ‘tartışma’ olduğunu belirtti.

Wickremesinghe ülkedeki yoksulluğu anladığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Geleceklerinin elinden alındığını gören gençler ve acı çeken yaşlılar; yaşam tarzlarının değiştiğini gören orta sınıf; gübresiz çiftçiler... Polis karakollarının, benzin istasyonlarının ve birçok diğer yerin dışında gösteriler yapılıyor. Bu gösteriler, insanların hissettiği öfke, çaresizlik ve umutsuzluğu gösteriyor.”

GIDA KRİZİ DE KAPIDA

İnsanların bu yükü daha fazla taşıyamadığını aktaran Wickremesinghe, “İstikrarlı bir konumda değiliz. Yakıt fiyatlarındaki artışı görüyoruz ve daha da yükseleceğini biliyoruz.” ifadelerini kullandı. Wickremesinghe, gübre eksikliği nedeniyle ülkenin bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğunu da belirterek “Temel endişemiz, gübremiz olmadığı için pirinç ekim sezonunun tam üretim gerçekleştiremeyecek olması. Bu nedenle ağustostan itibaren Sri Lanka`da gıda krizi ihtimali var” diye konuştu.