Mevsimsel değişiklikler grip haritasını değiştirdi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, mevsimsel ve iklimsel değişikliklerin virüsleri etkilediğini belirterek grip haritasında da değişiklik olduğunu söyledi.
Bütün virüslerde iklim değişikliğinin çok büyük etkisi olduğunu dile getiren Prof. Dr. İftihar Köksal, dünyanın dinamik bir dengesinin olduğunu kaydetti. Köksal, “Her mevsimin kendine göre özellikleri var. Mevsimsel ve iklimsel değişiklikler virüsleri de etkilemekte. İçinde bulunduğumuz ortam ısısı mikropların üremesi için son derece uygun bir ortam. Sonbaharın başından ilkbahara kadar olan mevsimi biz grip mevsimi olarak adlandırıyoruz. Bu mevsimde grip virüsleri uyanıyor.

Havaların soğumasıyla insanlar birbiriyle daha fazla kapalı ortamda olduklarından bu virüsler kolay bulaşmakta. Bu mevsimsel değişiklik durumu grip haritasında da değişiklik yapıyor. Biz bu zamanın kaydığını görüyoruz. Eskiden sonbaharda başlardı, kışın artardı, ilkbahara doğru azalırdı. Ama geçen sene de bu sene de böyle olmadı. Yeni artmaya başladı. Aralık sonunda biraz vaka vardı. Ocak ayı itibariyle vakalarda bir artış görüyoruz. Bu çok büyük risk. Bu mart ayına kadar artarak devam etmekte. Geçen sene öyle olmuştu. Nisan ayında bitmişti” ifadelerini kullandı.