Marmara Bölgesi’nde etkili olan yağışların barajlara olan etkisini değerlendiren Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Çukurçayır, “Elbette bir miktar etkisi olacak ancak barajları mevsimsel yağışlarla doldurmak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Mevsimsel yağışlarla barajlar dolmaz

Buse İlkin YERLİ

Mevsim normallerinin altında seyreden yağışlar barajlardaki su seviyesinin düşmesine neden olurken önceki gün başlayan yağmurlar bir nebze umut oldu.

Önümüzdeki günler de etkisini sürdürmesi beklenen yağışların barajlara olan etkisini değerlendiren Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, “Bu yağışların barajlara bir miktar etkisi olacak. Ancak barajların mevsimsel yağışlara bağlı olarak dolması mümkün değil” dedi.


BARAJLARIN DOLMASI MÜMKÜN DEĞİL

Mevcut yağışların çözüm değil ancak barajlara bir ‘pansuman’ olabileceğini belirten Çukurçayır, “Havzalar üzerindeki yağış çok büyük bir olasılıkla barajlara gidecek. Oradaki bir doluluk yaratacak ama o barajlar bir günde boşalmadı, bir günde de dolması mümkün değil. Barajların boş kısmını mevsimsel yağışların dolduracağını söylemek çok hayalci. Bu yağışlar hem toprak hem de barajlar açısından bir nefes aldırabilir ancak ömürlerini kurtarmaz” ifadelerini kullandı.

YENİ ÇÖZÜMLER ÜRETMEMİZ GEREK

“Türkiye tamamen yağmurla hayatını döndüren bir ülke” ifadelerini kullanan Çukurçayır, “Kullandığımız su için sadece yağışlara bel bağlamış durumdayız. Yüzde 50 oranında yaşanan yağış azlığından bu kadar etkilenmemizin sebebi b planımızın olmaması. Başka çözümler üretmemiz gerekiyor. Denizlerden su alarak ve yağmur bombası dediğimiz sistemler sorunu bir nebze çözebilir” dedi.

mevsimsel-yagislarla-barajlar-dolmaz-827484-1.

SU KRİZİ KAPIDA

Toplumda herkesin uzun vadeli çözüm arayışın olduğunu ancak kuraklık ve su krizinin kapıda olduğuna dikkat çeken Çukurçayır, “Sulama yöntemleri, su kullanımı vs. birçok konu tartışılıyor. Ancak acilen yerel ve merkezi yönetimlerin su planlamasını yapıp halka çözüm önerilerini sunması gerekiyor. Karar aldıktan sonra bile bu işleri prosedürü var ancak bizim çok zamanımız yok. Yağmur bombası için doğru zaman ancak siz karar alıp hayata geçirdiğiniz zaman gökyüzünde bulut kalmayabilir” diye konuştu.

Kar yağışının barajlara olan etkisine de değinen Çukurçayır şöyle konuştu: Kar yağışları, Doğu Anadolu Bölgesi dışında barajlara büyük bir etkisi yok. Ancak tarım alanları için çok önemli. Toprağın yeterli nem alabilmesi, tohumun filizlenmek için gerekli koşulların sağlanması açısından mühim.”