Mersin'de yaklaşık 25 bin kişilik topluluğa seslenen Şişli Bel

Mihriman AMANOĞLU - Mersin

 

Mersin'de yaklaşık 25 bin kişilik topluluğa seslenen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP lideri Deniz Baykalla kurultayda hesaplaşacağını belirterek, "Sayın Baykal gücün yetiyorsa, yüreğin varsa, demokrasiye inanıyorsan ya herro ya merro. Kaçtığın yere kadar kovalayıp kurultayda senden hesap soracağım " dedi. Sarıgül, noter huzurunda il merkezlerinde kurulacak sandıklarda CHP genel başkanının kim olacağının halka sorulmasını da önerdi.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün merakla beklenen Mersin mitingi dün Metropol Miting alanında yaklaşık 25 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti.

"Koltuğuna sarılanlar halk hareketimizden rahatsız oldu" diyen Sarıgül, "Bize karşı yapılan karalama kampanyası halkın duvarına çarptı. Bana yönelik karalamaların başka yerlerden gelmesini beklerdim. Ama yıllarca yol arkadaşlığı yaptığımız kişilerden beklemezdim. CHP yönetimi bana karşı harcadığı enerjiyi AKP'ye karşı harcasaydı bugün iktidar olurduk" dedi.

Sosyal demokratların 54 yıldır süren iktidar özlemini sona erdirmek için yola çıktıklarını belirten Sarıgül, "Parti içinde demokrasi uygulayamayanlar, ülkede demokrasiyi nasıl uygulayacaklar. Parti içi kuralları tanımayanlar ülkede hukuku nasıl üstün kılacaklar. Baykal'ın köhnemiş ağır topları, baronları beni yolumdan döndüremez" dedi.

Sarıgül sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın en büyük demokratik örgütünü yaratacağız. Sayın Baykal sen korktun, çekindin. Altan Öymen gibi, Murat Karayalçın gibi değerleri kenarda bıraktın. Ben sosyal demokratların alacağı en yüksek oyu vaad ediyorum. Emanetin halka verilmesini istiyorum. Bu işin sonu yok. Sayın Baykal ya herro ya merro. Gücün varsa, yüreğin varsa, demokrasiye inanıyorsan ya herro ya merro kaçtığın yere kadar seni kovalayacağım, kurultayda hesap soracağım. Baykal'a önerim şudur. Tarafsız noterler huzurunda şehir merkezlerinde sandık kuralım. Halkımız Baykal diyorsa ben de sizinleyim. Ama halkımız aksini söylerse gereğini yapın."

 

MİTİNGDEN NOTLAR

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün Mersin mitingine Mersin ve ilçelerinden yanı sıra Mardin, Hatay, Adana, Adıyaman, Antalya, Çorum, Yozgat, Kocaeli, Bitlis, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'dan çok sayıda partili katıldı. Mitinge CHP milletvekilleri Sefa Sirmen, Muharrem Toprak, Ahmet Güryüz Ketenci, Zübeyir Amber, Hasan Aydın, Muzaffer Kurtulmuşoğlu, Mehmet Tomanbay, Muharrem Doğan, Mehmet Kesimoğlu, Erdoğan Kaplan, Hüseyin Özcan, Ersoy Bulut, Turan Tüysüz, Vedat Melik, Muharrem Eskiyapan, Nejat Bekler, İsmail Değerli, Feridun Ayvazoğlu'nun yanı sıra aralarında Onur Kumbaracıbaşı, Sabri Ergül ve Adnan Keskin'inde aralarında bulunduğu 17 eski milletvekili katıldı.

CHP İl Başkanlığı'nın uyarılarına rağmen Mersin il ve ilçe örgütlerinden çok sayıda partili ve delege, ellerinde CHP bayraklarıyla miting alanına geldi. Bu arada il yönetimine yakın bazı isimlerin, miting alanının karşısında bulunan Metropol İş Merkezi'nden mitingi izlemesi dikkat çekti.

Mersin'de son yıllarda düzenlenen en coşkulu mitinglerden biri olan miting, Mustafa Sarıgül ve eşinin alana yaklaşık 1.5 saat geç ulaşmasının ardından başladı.

Alana elinde Türk bayrağı olduğu halde gelen Mustafa Sarıgül alanda toplananları, "Ben elimde ulusal bayrağımızla, eşim ise yakasındaki CHP rozetiyle selamlıyoruz" diyerek selamdı. Mitinge katılan yurttaşların taşıdığı pankartlar ise mitingde öne çıkan unsurlardan biri oldu. Antalya'dan gelen kurultay delegesi Hasan Çetin "Parti içi diktatörlüğe son" yazılı bir pankart taşırken bazı vatandaşlar "Türkiye'yi ve Antalya'yı AKP'ye teslim eden baykal partiyi bize bırak", "Halk gider Mersin'e Baykal gider tersine", "Mardin kapı şen olur, Sarıgül başbakan olur" yazılı pankartlar taşıdı.

CHP genel merkezinin 'mitingde CHP bayrakları kullanılmayacak' şeklindeki tavrı ve partilileri bu yönde uyarması ters tepki yarattı ve partililer genel merkeze meydan okurcasına ellerinde CHP bayraklarıyla alanı doldurdular. Parti yöneticilerinin, mitinge katılanlar hakkında disiplin soruşturması açacağını sanmadıklarını söyleyen bir parti üyesinin sözleri ise alandaki ruhsal durumu yansıtıyordu: "Mitinge katılan herkesi ihraç etseler, partide adam kalmaz."

Sarıgül'ün 'Sizlerin rüzgarları bizim yelkenimizi doldurduğu sürece biz bu denizleri aşarız", "Bugüne kadar Baykal dedik, ama hep kal demedik" şeklindeki sözleri alandakileri coşturdu.

Öte yandan CHP Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin resmi tatilde olmasına rağmen belediye basın bürosunun miting alanında kamera kaydı alması ve fotoğraf çekmesi dikkat çekti.

Miting sırasında çok sayıda kişi fenalık geçirirken dağıtılan CHP bayraklarından almak isteyen Kamil Karakuş (55) isimli vatandaşın ayağı izdiham sırasında kırıldı.