ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin ardından askeri adımları artıran Pekin, tatbikat hazırlığı yapıyor. Tayvan da misilleme tatbikat kararı aldı.

Meydan okuma sürüyor

Dış Haberler

ABD ile Çin'in güç mücadelesi sertleşiyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2 Ağustos’taki provokatif ziyaretinin ardından Çin’in başlattığı tatbikatla Tayvan çevresinde fiili bir blokaj oluşturuldu. Tayvan çevresindeki altı bölgede gerçek cephane ve mühimmatın kullanıldığı tatbikat, dün sona erdi. Ancak Pekin, yeni tatbikat hazırlığı yapıyor. Deniz Güvenliği İdaresinden yapılan açıklamada, Sarı Deniz'in güneyinde 7-15 Ağustos'ta yürütülecek askeri tatbikatlar nedeniyle söz konusu bölgelerin gemi trafiğine kapatılacağı belirtildi. Ayrıca başkent Pekin'in yakınlarındaki Bohay Denizi'nde de 8 Ağustos ve 8 Eylül arasında tatbikat yapılacağı duyuruldu.

PEKİN’E TATBİKAT YANITI

Tayvan ajansı CNA'nın haberine göre, ordudan yapılan açıklamada, 9 ve 11 Ağustos'ta, Ada'nın güneyindeki Pintung vilayetine bağlı Fınggang'da iki ayrı topçu talimi düzenleneceği bildirildi. Tatbikatlarda, 155 milimetre top ateşleyen 78 obüs ve 120 milimetrelik 6 havan ile havaya ve denize atışlar yapılacağı bildirildi. Ayrıca ordunun yıllık tatbikatının da 5 Eylül'de yapılacağı kaydedildi.