Gebze Kent Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına yasaklanmasına karşı tepkiler sürüyor. Petrol-İş’ten Kırmızıçiçek “Sesimizi kısamazlar” derken Eğitim Sen’den Bahadır “Alanlar yasaklanamaz. Meydana çıkacağız” diye konuştu.

Meydanlar bizim!

Rıfat KIRCI

Yüz binler yoksulluğa, gelir adaletsizliğine, sermaye yanlısı politikalara karşı 1 Mayıs’ta alanları dolduracak. Sendikalar, emek örgütleri, siyasi partiler ise çalışmalarını sürdürüyor. Salgın nedeniyle 2 yıldır kitlesel kutlanamayan 1 Mayıs’a bu yıl katılımın yüksek olması bekleniyor.

İşçi havzalarını şimdiden 1 Mayıs heyecanı sardı. Ancak yasaklar da peşi sıra geldi. İstanbul’da Taksim her sene olduğu gibi bu yıl da yasaklanırken Kocaeli’de ise Gebze Kent Meydanı’nın yasaklanması tepki çekti. Türkiye’nin önemli işçi havzalarından olan Gebze’de kent meydanının yasaklanmasına karşı kaymakamlıkla yapılan görüşmeler ise devam ediyor. 1989’dan bu yana Gebze Kent Meydanı’nda 1 Mayıs’lar kitlesel şekilde kutlanıyor. DİSK, KESK, Türk-İş, Hak-İş, KESK ve Kamu-İş’in bileşenlerinin oluşturduğu Gebze Sendikalar Birliği 1 Mayıs’ı kent meydanında kutlamakta kararlı.

YASAKLAR SİYASİ

Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Sivan Kırmızıçiçek alanın yasaklanmak istenmesinin siyasi olduğunu vurguladı. Gebze Kent Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs kutlamalarının kitlesel olduğuna dikkat çeken Kırmızıçiçek “Bu ekonomik koşullar varken katılımın yüksek olacağını düşünüyoruz. Yasaklama kararı ise emekçinin sesini kısmaya yönelik. AKP burada miting yapmak istese izin çıkmayacak mı? Ancak bize yasakladılar” şeklinde tepki gösterdi.

MEYDANA ÇIKACAĞIZ

Kırmızıçiçek 1989’dan bu yana 1 Mayıs’ın Gebze Kent Meydanı’ndan kutlandığına ve şimdiye kadar olumsuz bir durum yaşanmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Önceki yıllar olduğu gibi bu yık da başvurumuzu yaptık. Ancak kaymakamlık kentin dışında kalan eski kapalı pazar alanını gösterdi. Oraya gidemeyeceğimizi kendisine belirttik. Emniyetle yaptığımız görüşmeden de olumlu sonuç çıkmadı. Görüşmelerimiz devam ediyor. Biz her koşulda kent meydanına çıkacağız, gösterdikleri alana kesinlikle gitmeyeceğiz. Gebze halkı kendi meydanını kullanmak istiyor, kesinlikle kent meydanı bizimdir orayı terk etmiyoruz.”

Ekonomik koşullardan dolayı insanların taleplerinin haykırmasından rahatsızlık duyulduğunu aktaran Kırmızıçiçek “Bu karar siyasidir. Burada 1 Mayıs’a Gebze halkı da katılıyor. Bunu bir şekilde engellemek istiyorlar. Özellikle son süreçte yaşanan yoksulluk, enflasyon gibi nedenlerle söz söylememizi istemiyorlar. Buradaki miting kitlesel geçecek. Yasaklarla kriminalize etmeye çalışıyorlar” dedi.

Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır ise şu değerlendirmede bulundu: “Merkezleri miting alanlarından çıkartmak istiyorlar. ‘Taksimden vazgeçtiniz buradan da vazgeçeceksiniz’ anlayışı var. Görüşmelerden şimdiye kadar bir uzlaşı çıkmadı. Ancak biz buradan vazgeçmeyeceğiz.”

KUTLAMALAR BAŞLADI

İstanbul’da Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi emekçileri 1 Mayıs kutlamalarına başladı. Maltepe mitingine çağrı yapan emekçiler, “İnsanca bir yaşam, demokratik bir ülke için umut mücadelemizde" dedi.

meydanlar-bizim-1009384-1.
DİSK İstanbul Taksim metrosunda 1 Mayıs sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Açılışa DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı.

SOL Genç, TKP ve Emek Gençliği Boğaziçi Üniversitesi’nde 1 Mayıs şenliği düzenledi. Okulun içerisinde Güney Meydan’da yapılan şenlikte Evrensel yazarı akademisyen Prof. Dr. İzzettin Önder gençlerle açık ders yaparak 1 Mayıs’ın önemini anlattı. Gençler dersin ardından 1 Mayıs için kendi sözlerini yazdıkları pankart ve döviz atölyesine katıldı. Atölyenin ardından ise 1 Mayıs sergisi düzenlendi ve müzisyen Deniz Tekin konser verdi. Konser ardından yürüyüş yapıldı ve basın açıklamasıyla şenlik sonlandırıldı.

1 Mayıs 1977’de katledilenler Kazancı Yokuşu’nda anıldı

78’liler Girişimi, Taksim Kazancı Yokuşu’nda 1977 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenleri anmak için basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını 78’ler Girişimi Başkanı Celalettin Can okudu. Açıklamada, "Türkiye 1 Mayıs 1977 Katliamı’nın hesabını soramadı. İstanbul Üniversitesi, Sivas, Balgat, Bahçelievler, Maraş, Çorum katliamlarının da hesabını soramadı. Başka bir halkın acılarına duyarlılık geliştiremeyen bir halkın zamanla kendi acılarına karşı da duyarlılık geliştiremeyeceği gerçeğiyle yüzleşmek için zaman hâlâ geç değildir. 1 Mayıs 1977 Katliamı’nı unutmadık" denildi.

Sosyalistler çağırıyor

Pahalılığa, yoksulluğa karşı sosyalistler mücadele veriyor. SOL Parti, EMEP, TKP ve TKH bugün saat 19.00’da Kartal Meydanı’nda ortak etkinlik yapacak. Sosyalistler tüm herkesi 1 Mayıs’a davet edecek. Antep’te ise Üniversite Meydanı’nda 1 Mayıs’a çağrı bildirileri dağıtan Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyelerine önceki gün ülkücü bir grubun saldırması üzerine dün basın açıklaması yapıldı. Saldırıların yıldıramayacağı belirtildi. Saldırganlar hakkında ise suç duyurusunda bulunuldu.

meydanlar-bizim-1009392-1.