Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde başlatılan jeotermal kaynak arama çalışmalarını engellemek isteyen yurttaşlar direnmeye devam ediyor. Direnen yurttaşlara müdahale eden Jandarma 18 kişiyi gözaltına alırken, kaymakamlık ise köye giriş ve çıkışı yasakladı.

Mezeköy’de JES direnişine müdahale: Köye giriş çıkışlar yasaklandı

İlayda SORKU

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde köylülerin jeotermal santral girişimine karşı mücadeleleri devam ediyor. Nöbet çadırları kurarak Efendi Jeotermal adlı JES şirketinin iş makinelerinin faaliyetini engellemeye çalışan mahalle halkına jandarma müdahale edtti. 18 kişi gözaltına alındı.

Müdahale sırasında CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Aydın İYİ Parti Milletvekili Adnan Sezgin, Aydın Ziraat Mühendisleri Odası ve AYÇEP gibi kurum temsilcilerinin de alanda bulunduğu öğrenildi. Jandarma Komutanının valilikten emir aldığını belirterek, köylülere desteğe gelen onlarca gönüllü destekçiden alanın boşaltılmasını istediği belirtildi.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, jandarmanın özel mülke izinsiz bir şekilde girdiğini ve çıkması gerektiğini vurgularken Aydın İyi Parti Milletvekili Adnan Sezgin, “Şu an özel mülktesiniz. Burada bekleyen köylülere dağılın demeye hakkınız yok" dedi.

Köylüler ve kurum temsilcileri de "Siz gidin dilekçenizi verin. Burası özel mülk, şirketin ağzıyla konuşmayın. Şirketin taşeronu gibi davranıyorsunuz” ifadeleriyle duruma tepki gösterdi.

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Zeki Oymak ise Ziraat Mühendisleri Odası olarak JES projesine karşı olduklarını ve yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtıklarını belirtti. Mahkeme kararı çıkana kadar faaliyete geçilmemesi konusunda taleplerini belirten Oymak, jandarmanın bu doğrultuda önlem almasını istedi.

mezekoy-de-jes-direnisine-mudahale-koye-giris-cikislar-yasaklandi-1055516-1.

'ORANTISIZ GÜÇ KULLANILDI'

Müdahale sırasında alanda bulunan köylülerden biri orantısız güç kullanıldığını belirterek, "Gece köye alay komutanı geldi. Biz, ‘Mahkeme süreci bitene kadar bu ağaçlara dokunmayın, hukuksuz iş yapıyorsunuz. Bütün davalarımız açılmış durumda, bekleyin’ diye itiraz ettik. Tabi onlar emirle gelmişler. Alay komutanı resmen ‘Kaldırın dağıtın burayı’ dedi. Gönüllü destekçilerimiz vardı. Çoluk çocuk demeden müdahale ettiler. Orantısız güç kullanıldı. İnsanlar sadece eylem hakkını kullanıyordu. Onlar bizden çok asker getirmişler, insanların üzerine salıyorlar. İnsanlar bilinçliydi, milletin askeri sonuçta kalkıp yumruk mu atacağız? Onlar da bunu kullanarak dağıttılar etrafı. Milletvekilleri vardı, onların dokunulmazlığı var. Karşısındaki de alay komutanı, bunu çok iyi biliyor. Milletvekilleri yaka paça atıldılar. Jandarma bizi alana yaklaştırmadı. Şu an yol açıyorlar, büyük ihtimal ağaçlara zarar veriliyor" ifadelerini kullandı.