Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde başlatılan jeotermal kaynak arama çalışmalarının devamı için, bölgedeki araziler hakkında acele kamulaştırma kararı alındı. Karara tepki gösteren bölge halkı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Mezeköy’de JES’e tepki: "Havama, suyuma, toprağıma dokunma!"

İlayda SORKU

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde bulunan 19 parsellik alan Resmi Gazete’de yayımlanan kararla acele kamulaştırıldı.

Bölge halkının 18 jeotermal kuyu ile bir jeotermal santral yapımına karşı direnişi devam ediyor. Öte yandan Mezeköylülerin 'ÇED gerekli değildir' ve 'acele kamulaştırma' kararlarına karşı süreci yargıya taşımasına rağmen jeotermal şirket mahkeme kararlarını beklemiyor.

Hâlihazırda devam eden dava sürecinin yanı sıra şirket, mülkiyeti köylünün olan tarlalarda ve zeytinlik arazilerde jeotermal kuyu açma girişiminde bulundu. Mahkeme süreci sonuçlanmadan şirketin faaliyet yürütmesini önlemeye çalışan yurttaşlar çadırlarda nöbet tutmaya başladı. Direnen köylüler mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini dile getirdiler.

mezekoy-de-jes-e-tepki-havama-suyuma-topragima-dokunma-1055160-1.

‘YURTLARINI, YAŞAM ALANLARINI, TOPRAKLARINI KORUYORLAR’

Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP), "Mezeköy halkımız kurmuş oldukları çevre nöbet çadırında yasal ve toplumsal haklarını kullanarak haklı mücadeleleri için direniyorlar. Kendi yurtlarını, yaşam alanlarını, topraklarını Anayasamızın 56. maddesinin vermiş olduğu yasal haklarını kullanarak koruyorlar" dedi.

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili “Mahkeme süreçlerini ve kanunları bildikleri için; şirketler oldu bittiye getirip köylüyü 3 liralık malını 10 liraya alma koşuluyla ikna etmeye çalıştı. Köylüler buna izin vermediler. Satmadılar, paraya tamahkarlık etmediler. Köylüler şu an havasını, suyunu, toprağını korumak için nöbet çadırlarında direniyorlar. Biz de AYÇEP olarak başından sonuna kadar bu haklı mücadelelerinde onların yanındayız ve yanında olmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

'JANDARMA DA BURADA, KÖYLÜLER DE BURADA'

Çadır alanındaki yurttaşlardan biri, “Bir acele kamulaştırma durumu var. Buna karşı açılmış yürütmeyi durdurma davası var. Bu kararın henüz bir sonucu yok. ÇED gerekli değildir kararı var. Buna açılmış bir iptal davası var. Bunun da henüz sonucu gelmemiş durumda. Dolayısıyla burada karara dönüşmüş bir durum olmadığı için bizler burada arazilerimizi korumaya çalışıyoruz. Bugün jandarma geldi. Bir faaliyete geçilmedi henüz. Şirket tarafından yalnızca bir-iki girişim oldu. Acele kamulaştırma sonrası şirket burada bir bekçi tuttu kamulaştırılan araziler için. Bunun üzerine de 22 Temmuz’dan beri burada bir çadırla direniş hali mevcut. İnsanlar bu çadır alanının orada bekliyorlar. Jandarma bu yolun girişi ve çıkışını kapatmış durumda. İş makinalarının gelme ihtimali var, o bekleniyor. Jandarma da burada, köylüler de burada. Hep beraber bir bekleme durumu var” dedi.