Mezun çok, atama yok!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çok sayıda mezun verdiği halde atamaları az olan bölümlerdeki mezunların yaşadığı mağduriyeti Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Önergeyi yanıtlayan Bakan Ziya Selçuk’tan atanmayan öğretmenler için umut verici bir açıklama gelmedi.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde atama bekleyen öğretmen adayları ile çok sayıda mezun vermesine rağmen kısıtlı sayıda ataması yapılan bölümlerden mezun olanların beklentilerini gündeme getirdi.

ATANMAYAN ÖĞRETMEN İNTİHAR ETTİ
Gürer, ülkemizde atanamayan öğretmenlerin sayısının gün geçtikçe arttığına dikkat çekerek, önümüzdeki yıllarda bu rakamın milyonla ifade edebilecek hale geleceğini vurguladı. Aydın’ın İncirliova ilçesinde atanmadığı için intihar ettiği belirtilen 25 yaşındaki sosyal bilgiler öğretmeni Merve Çavdar’ın durumuna vurgu yapan Gürer, 20 binden fazla mezunu bulunan sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü için atama yapılıp yapılmayacağını sordu.

Gürer, ayrıca “En düşük alım gerçekleştirilen bölümlerden olan coğrafya öğretmenliği ve tarih öğretmenliği bölümleri için atama sayısının artırılması planlanmakta mıdır? Çok mezun veren ve az ataması gerçekleştirilen bölümler için yapmış olduğunuz bir çalışma var mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim kurumlarını öğretmen ihtiyacının bakanlığa kullanım izni verilen kadro sınırlılığı ile karşılanabildiğine dikkat çekti. Bakan Selçuk, Şubat ayında 20 bin öğretmen atamasının yapılacağını da sözlerine ekledi.

GÜRER: 400 BİN ÖĞRETMEN ATAMA BEKLİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 100 binden fazla öğretmen ihtiyacının bulunduğunu, atama bekleyen öğretmen sayısının ise 400 bini aştığını belirterek, “Böyle bir ortamda 20 bin öğretmenin atamasının yapılacak olması yeterli bir rahatlama getirmiyor” dedi. Bazı bölümlerden yılda binlerce öğrenci mezun olmasına rağmen tek bir atama bile yapılmadığını ya da çok az sayıda atama yapıldığını anımsatan Gürer, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu soruna köklü bir çözüm bulması gerektiğini vurguladı.