Genç İşsizler Platformu ile Öğrenci Sendikası’nın raporuna göre bu yıl mezun olacak üniversite mezunlarının işsizlik sorunuyla baş başa kalacağı belirtildi

Mezun olacak 500 bin genç işsizler ordusuna katılacak

Gençliğin Bayramında Gençliğin Durumu başlıklı raporda 2019/2020 öğretim yılında üniversitelerin toplam mevcudunun 7 milyon 740 bin seviyesine yükseltildiğine dikkat çekilen raporda, “2020 yılı yaz aylarında eğitim hayatını tamamlayacak ve çalışmak isteyecek yeni mezun sayısının 500 binin üzerinde olması beklenmektedir. Koronavirüs salgını nedeniyle daralan ekonominin hızlı bir şekilde toparlanması ihtimalinde dahi bu sayıda gencin iş bulabilmesi önceki yılların istihdam artışlarına bakıldığında imkânsızdır” deniliyor.

MÜHENDİSLİK MİMARLIKTA İŞSİZLİK ARTIYOR

Sosyal bilimler temelli birçok meslekte işsizliğin had safhada olduğuna dikkat çeken raporda, “Bu durum üniversite kontenjanlarının ulusal insan kaynağı planlaması olmaksızın belirlendiğine işaret etmektedir. Başlıca teknik alanlar olan mühendislik ve mimarlıkta da işsizlik oranları son dönemde artmıştır” diyor.

Raporda yer alan tespitlerden bir bölümü şöyle;

•1 yıldan fazla süredir iş arayan 15-24 yaş arası genç sayısı, son 2 yılda 74 binden 183 bine çıktı.

•İşsizlik arttıkça KYK kredi borçları ödenememekte; iş arama süresinin uzaması, düşük ücretler ve yüksek enflasyon ortamında borç yükü gittikçe artmakta.

•Üniversitelerdeki yurt ve yemekhane ücretlerindeki artış ve iş bulabilmek için mezuniyetin ön koşul haline getirilmesi sonucu kredi başvuruları yaygınlaştı.

•Krediye başvuran gençler; iş hayatlarına umutla değil borçla başlıyor.