Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yayınlanan bildiride, ‘hâlihazırda icra edilen ve edilecek olan’ askeri harekatlara vurgu yapıldı. Bildirinin ardından ABD’den bir kez daha ‘endişeliyiz’ mesajı geldi.

MGK bildirisindeki askeri operasyon vurgusuna ABD'den yanıt geldi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) sonuç bildirisinde yapılacak olan askeri harekatlara vurgu yapıldı. Suriye’de yeni bir operasyonun sinyali verildi. Olası askeri operasyonun ‘ülkenin güvenliği’ açısından gerekli olduğu ifadelerine yer verildi.

Bildiride, "Güney sınırlarımızın terör tehdidinden arındırılması için hâlihazırda icra edilen ve edilecek olan harekâtların komşularımızın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini hiçbir surette hedef almadığı, millî güvenlik ihtiyaçlarımızın gereği olduğu belirtilmiş; bu harekâtların, komşularımızın da huzur ve güvenliğine ciddi katkı sağlayacağının altı çizilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan, pazartesi günü (23 Mayıs) gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında "Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinlikte güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kısmıyla ilgili adımları atmaya başlıyoruz" açıklamasını yapmıştı. Erdoğan, "TSK, istihbarat, emniyet hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır" ifadeleriyle operasyonun ilk sinyalini vermişti.

PENTAGON: ENDİŞELİYİZ

Türkiye'nin 'Suriye sınırında yeni operasyon' sinyali sonrası ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby’den açıklamalar geldi. Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Kirby, "Türklerin kuzey Suriye'deki askeri faaliyetlerini artırma niyetinde olduklarını açıklamalarından açıkça endişe duyuyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin operasyonlarının "SDG'yi (Suriye Demokratik Güçleri) bu savaştan (IŞİD’e karşı) uzaklaştırabileceğini" söyledi. Kirby, operasyona ilişkin endişelerinin ‘sivil nüfusun güvenliği’ olduğunu da sözlerine ekledi.

‘KUREYŞİ’NİN YAKALANMASINI TEYİT EDEMEDİK’

Pentagon sözcüsü Kirby, mevcut IŞİD lideri El-Kureyşi'nin Türkiye’de yakalandığına ilişkin iddialar hakkında da konuştu. Haberleri teyit edemediklerini belirten Kirby, "Açıkçası bütün gün bu konuya baktık" dedi.