MGK'nin bugün gerçekleştireceği toplantıda, 2023 seçimlerine yaklaşırken Suriye'ye yönelik askeri operasyonun detayları masaya yatırılacak. TSK şimdiye kadar Suriye’nin kuzeyine dört harekât gerçekleştirdi.

MGK toplanıyor: Hedefte dört bölge var

Politika Servisi

Gözler Suriye’ye yönelik yeni bir askeri operasyon kararının masaya yatırılacağı bugünkü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günkü kabine toplantısı sonrasında sınır ötesi askeri harekâtlara bir yenisinin daha ekleneceğini belirterek kararın bugünkü MGK’de alınacağını açıklamıştı. AKP iktidarı bugüne kadar Suriye’ye yönelik dört askeri harekât gerçekleştirdi. Beşinci harekat için MGK’dan karar çıkması beklenirken olası operasyon bölgelerine dair ise çeşitli senaryolar ortaya atılmaya başlandı.

Buna göre Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) birlikte gerçekleştireceği operasyonun muhtemel hedefleri arasında Tel Rıfat, Kobani, Menbiç ve Ayn İsa var. Yandaş yayın organları operasyon için hazırlıkların tamamlandığını öne sürerken, ‘Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı’ sıfatını taşıdığını belirttiği Abdurrahman Mustafa ÖSO’nun göreve hazır olduğunu belirtti.

OLASI DÖRT SENARYO

1-Tel Rıfat: TSK’nın Zeytin Dalı Harekâtı ile kontrol altına aldığı Afrin, Halep ve İdlib arasında kalan Tel Rıfat öncelikli hedeflerden bir tanesi. Kürt güçleri YPG ce SDG’nin kontrolündeki Tel Rıfat bölgesinin alınmasıyla Menbiç hariç Fırat’ın batısındaki tüm bölgelerden YPG/SDG çıkarılmış olacak.

2-Menbiç: Fırat nehrinin batısındaki Menbiç uzun bir süredir hedef bölgelerden. Cerablus’un güneyindeki Menbiç de YPG/SDG’n in kontrolünde ve Fırat nehri üzerinde yer alıyor.

3-Kobani: Fırat’ın batısında TSK-ÖSO kontrolündeki Cerablus ile yine 2019’daki askeri harekâtla alınan Tel Abyad arasında kalan Kobani IŞİD’in ele geçiremediği alanlardandı. Erdoğan, IŞİD saldırırken “Kobani için düştü düşecek” ifadelerini kullanmıştı.

4-Kamışlı: TSK’nin Fırat Kalkanı harekâtıyla aldığı Tel Abyad-Resulayn bölgesinin doğusunda kalan Kamışlı-Malikiye hattı Irak sınırına kadar uzanıyor.

gozler-mgk-kararinda-hedefte-dort-bolge-var-1020401-1.

6 YILDA 4 HAREKÂT

TSK şimdiye kadar Suriye’nin kuzeyine dört harekât yaptı.

1-Fırat Kalkanı: 24 Ağustos 2016 tarihinde Cerablus, El Bab ve Dabık IŞİD’den alındı.

2-Zeytin Dalı: 20 Ocak 2018’de başlatılan harekât kapsamında Kilis sınırındaki Afrin, TSK-ÖSO kontrolüne geçti.

3-Barış Pınarı: 9 Ekim 2019’daki operasyonda Fırat’ın doğusundaki Tel Abyad ve Resulayn arasındaki bölge alındı.

4-Bahar Kalkanı: 27 Şubat 2020’de İdlib’in güneyine çıkarma yapıldı.