TFF Merkez Hakem Kurulu (MHK) ağustos ayı eğitim seminerinde basını bilgilendiren MHK Başkan Vekili Murat Ilgaz, her pozisyonda VAR müdahalesinin konuşulmasının hakemlerin öz güvenlerini azalttığını ve VAR'a bağımlılık yarattığını söyledi.

MHK Başkan Vekili: Hakem Yasin Kol biraz dinlenecek

Riva Hasan Doğan Milli Takımlar ve Kamp Tesislerindeki seminerin ilk bölümü basına açık gerçekleşti. Seminerin başında yer alan Süper Lig hakemleri, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin konuşmasından sonra salondan ayrıldı.

Büyükekşi ile birlikte MHK Başkan Vekili Murat Ilgaz ve MHK Hakem Danışmanı Hugh Dallas, Süper Lig'de geçtiğimiz iki haftanın değerlendirmesini yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir değerlendirme yapan Murat Ilgaz, ilk iki haftayı tamamladıklarını ve hakemlerle birlikte bu sabah seminerde değerlendirme yaptıklarını anlatarak, "Bu değerlendirme sonunda yüzde 94.4 başarı ede ettiğimizi gördük. Kritik pozisyonları teker teker inceleme fırsatı oldu. Sevinçle söyleyebilirim ki, VAR konusunda müdahaleler konusunda ciddi boyutta mesafe aldık." dedi.

"Yıllar içinde her türlü olay için, basit taç atışı için bile hakemlerin, VAR'ın konuşulduğunu tespit ettik." diyen Ilgaz şöyle devam etti:

"Bu durum hakemlerin öz güvenlerinin azalmasına, VAR'a bağımlılık yaratmasına, bu yüzden neredeyse kararlarını VAR'a danışarak vermelerine yol açtı. Protokol gereği konuşmaları minimuma indirdiğimizde, hakemler artık tamamen sahadaki yardımcılarla, 4. hakemle maç yönetmeyi, anında karar verip herhangi bir protokol dışında yardım gelmeyeceğini biliyorlar. Bu durumla teknik ve disiplin kararlarının neredeyse çok yüksek oranda kusursuz olduğunu görebiliyoruz.

Tartışılan bir kaç pozisyon elbette olacaktır, çünkü hata herkes için var. Herkes her takım için geçerli bu. Biz de hatadan arınmış bir kurum değiliz. Mutlaka sezon içinde hatalar yapacağız. Önemli olan hataların minimuma indirilmesi ve standardın sağlanması. Aynı maçta bile sağlanmadığı oluyor. Bunun için bütün bu eğitimler yapılıyor."

Toplantıda daha sonra soru-cevap kısmına geçildi.

Hugh Dallas, tepkilere neden olan Beşiktaş maçındaki hakem yönetimini nasıl gördüğüne ilişkin soruya karışlık, "Maç bugünkü toplantımızda da gündeme geldi. Pozisyonları izledik. Daha iyi hale getirilmesi gereken şeyler olduğu konusunda fikir birliğine vardık ama hakemlikte mükemmele ulaşmak son derece zordur. Hataları minimize etmeye gayret edeceğiz." yanıtını verdi.

Murat Ilgaz ise, MHK olarak Beşiktaş maçı hakemine bu hafta görev verilmemesiyle ilgili soruyu, şöyle yanıtladı:

"Geçtiğimiz 2 haftada bazı minör hatalarla elbette karşılaştık. Türkiye'de sarı kartların çok kolay çıktığını ve devamında sorunlar yarattığını tespit ettik. Sadece bunlar değil çok fazla taciz, mobbing var hakemlere. Aynı oyuncular Avrupa'da daha değişik Türkiye'de daha değişik tutumda oluyorlar. Biz tespit ettikten sonra 2 haftada mobbing konusunda hakemlerin daha güçlü yaptırımlı davranmasını istedik. Teknik heyetlerin daha fazla hararetli olduğunu gördük. Bununla ilgili de tedbir alsınlar diye hakemleri uyardık. İlk sarı kartın biraz ucuz, kolaya çıkması sebebiyle ikinci sarı karttan ihraç edilmesi tartışılır hale geldi. Hakemlere, 'sarı kartlar el bombası gibidir, yüzde yüz doğru olması gerekir' dedik. 'Basit sarı karttan sonra ikiciden ihraç ederseniz, ilki daha fazla sorgulanır ve ihraç da daha fazla sorgulanır' dedik. 'Mutlaka büyük bir ciddiyet ve doğrulukla gösterilmesi gerekir' dedik. İlk sarı karttan hakem tarafından kaçınılabilirdi ama ikinci olmayacak demek söz konusu değil, ikinci kart doğru. Fakat maçın gidişatı kararları tartışılır hale getirdi. Açık olmak gerekirse iki önemli karar var, iki penaltı da doğruydu. Fakat maç içinde standardı tutturamaması, ilk maçın verdiği tedirginlikle istediğimiz seviyede maçı tamamlayamadı. Biz de bu sabah kendisine ve diğer hakemlere, çünkü diğer hakemler de tecrübe kazanmak zorunda bu hatalardan, 'çok fazla sarı gösterildiğini, bunun azaltılması gerektiğini' özellikle vurguladık. Ne zaman görev alacak Yasin Kol? Gözlemci raporları çok tatmin edici değil. Eksiklikleri doğrultusunda, iki tane gözlemci notu kabul edilebilir sınırların birazcık dışında. Buna paralel biraz dinlenecek ve sırası geldiğinde maç verilecek."