MHP'nin seçmenin parti logosu ve ismini görmek istediğine ilişkin görüşünün geçerliliğini koruduğu ve AKP ile ortak liste konusunda mesafeli olduğu belirtiliyor. Öte yandan AKP listelerinden seçime girecek olan HÜDAPAR'la siyaseten aynı çizgide olamayacaklarını ifade eden MHP kurmayları, bu adımın sadece Erdoğan'a ve ittifaka destek verecek kitleyi genişletme çabası olduğunu savunuyor.

MHP, AKP'yle ortak liste ve HÜDAPAR'la ittifaka nasıl bakıyor?

AKP, MHP, Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisi dün Cumhur İttifakı protokolünü Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sundu.

Hizbullah’a yakınlığı ve parti programında federasyonu savunduğu için eleştirilen HÜDAPAR'ın ismi açıkça ittifak listesinde yer almasa da partinin adayları seçime AKP listelerinden girecek. Şimdi ise gözler milletvekili listelerinin nasıl şekilleneceğine çevrildi.

Türkiye’nin en kritik seçimlerinden biri olarak görülen 14 Mayıs seçimlerinde, AKP ve MHP’nin parlamentoda da çoğunluğu sağlamak için bazı yerlerde ortak listeyle seçime gidip gitmeyeceği merak konusu.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, AKP ve MHP’de AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçileceği konusunda kuşku duyulmuyor ancak parlamento seçimi kritik görülüyor. MHP ortak listeye mesafeli ancak kapıları tamamen kapatmıyor.

MECLİS ÇOĞUNLUĞU GARANTİYE ALINMAK İSTENİYOR

Erdoğan’ın, bakanlarını milletvekili adayı gösterme gerekçesi olarak da AKP Meclis Grubu'nu güçlendirme hedefinin olduğu konuşuluyor. MHP kurmaylarına göre "Piyasa Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını satın aldı." Ancak muhalefetin sistemi tıkayıp, “yeniden seçim” kartını çekmemesi için "Meclis çoğunluğunu garantiye almanın gerekli olduğu” ifade ediliyor.

İlk kez ittifak sisteminin yasal olarak uygulandığı 2018 seçimlerinde MHP, partili seçmenin “üç hilali" görmek istediğini belirterek parlamento seçimlerine kendi isim ve logosuyla girmişti. Hatta ittifaka ilişkin yasal düzenleme de MHP’nin bu talebini dikkate alacak şekilde siyasi partilerin kendi isimleriyle seçime girmelerine olanak tanınması yönünde düzenlenmişti.

MHP’de seçmenin parti logosu ve ismini görmek istediğine ilişkin görüş geçerliliği korunuyor. Ancak geçmişte başarılı sonuçlar veren ittfaklar da anımsatılıyor.

Millet İttifakı’nın bu konuda nasıl adım atacağı ve listelerinin nasıl şekilleneceğinin de bir süre izlenerek, özellikle az milletvekili çıkaran illerde, AKP veya MHP listelerinden seçime girilmesi seçeneğinin değerlendirileceği ifade ediliyor.

"HÜDAPAR’LA SİYASETEN ORTAK HAREKET ETMEYİZ"

BBC Türkçe’ye konuşan MHP kurmayları, HÜDAPAR’ın isminin ittifak protokolünde yer almadığına dikkat çekerek, seçim işbirliğinin Erdoğan’ın kendisine destek verecek kitleyi genişletme çabası olduğunu savunuyor.

HÜDA PAR’ın bölgede PKK ve HDP’ye karşı tutum aldığı, parti yöneticilerinin “terörle bağlantılarının bulunmadığı” açıklamaları yaptıkları anımsatılarak, “Biz o beyanları esas almak durumundayız” görüşünü dile getiriyorlar.

MHP kulislerinde, gerek Bahçeli gerekse partinin bakan vermesi yoluyla iktidara resmen ortak olmasına şu an fazla ihtimal verilmiyor.

14 Mayıs seçimleri için Bahçeli’nin milletvekili adaylığı başvurusunu ilk yapan isim olduğunu anımsatan bir parti yöneticisi, şimdilik iktidar ortaklığının gündemlerinde olmadığını ifade ediyor:

“Genel başkanımız mevki makamla ilgili masa kurduracak olsaydı bu masa çoktan kurulmuş olurdu. Israrla biz bu işe girmiyoruz. Bu tavrımız milletin takdirini alıyor. Hiçbir zaman bakanlık konusunu konuşmadık. Zaten, belli taleplerle bu ittifakın kurulmadığını ispat etmişizdir.”