Başta ABD olmak üzere tüm dünyadan polis şiddetine yönelik protestolar yükselirken MHP ise Türkiye'deki polislerin elektroşok cihazı kullanabilmesi için kanun teklifi sundu. Muhalefet teklifi "akıl dışı" buldu

MHP'den skandal teklif: Polisler elektroşok kullansın

BirGün Ankara
MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, Türkiye'de polislerin elektroşok cihazı kullanabilmesi için TBMM Başkanlığı'na bir kanun teklifi sundu. Kanun teklifinin temel nedenini "fiili saldırıya maruz kalan polislerin ateşli silahlardan önce uyarıcı ve caydırıcı bir teçhizata sahip olması" olarak bildiren Öztürk, "Elektroşok, silahtan daha az tehlikelidir" dedi.

Tüm dünyada artan polis şiddetine yönelik tepkiler yükselirken Türkiye'de şiddeti artıracak yeni bir cihaz için teklif veren Öztürk, "Elliyi aşkın ülkenin elektroşok cihazını kulanım amaçlarına bakıldığında, yanlışlıkla ateş alan silahla yaralama veya ölümle sonuçlanabilen olayların önüne geçilmesi, polise yönelik herhangi bir fiili saldırıda ateşli silahtan önce uyarıcı ve caydırıcı niteliğinin gözetilmesi gibi önemli nedenlerin olduğu görülmektedir" dedi.

BİR KARŞILIĞI YOK

MHP'li milletvekili tarafından hazırlanan kanun teklifini "kabul edilemez" bulan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun CHP'li Üyesi İrfan Kaplan, "Eskiden çocukları polislerle korkuturlar, onların kötü insanlar olduğunu söylerlerdi. Bu imajı geliştirmeye çalışıyorlar. Böyle bir şey asla kabul edilemez. Elektroşok ya da benzeri cihazlarla yeni şiddet yolları üretmenin hiçbir anlamı yoktur. Teklifin bir karşılığı olacağını düşünmüyorum" dedi.

MANTIK DIŞI

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ise teklifi, "Aklın ve mantığın olmadığı bir düzenleme" olarak değerlendirdi. AKP ve MHP'nin önümüzdeki dönemde zor kullanımını öngördüğünü ifade eden Sarısaç, "Bekçilere verilen yetkiler, paramiliter güçlerin ortaya çıkması gibi birçok durum yaşanıyor. Şimdi bir de üstüne elektroşok kullanımı isteniyor. Bu, şiddeti artırmaktan başka bir işe yaramaz. Kendinden olmayanı yok etmek isteyen bir anlayışın bu tür teklifler sunması çok doğal. Bu ülkede yönetimi artık seçimle kazanamayacaklarını bildikleri için baskıyla ve korkuyla rıza almaya çalışıyorlar. Teklifin başka hiçbir anlamı yoktur" diye konuştu.