MHP'li Aycan'dan Türkiye'nin plastik atık ithalatına tepki

MHP Maraş Milletvekili Sefer Aycan, Türkiye'nin plastik atık alımını durdurmasını istedi.

Aycan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "Plastik atık ithalatı, Türkiye'de var olan atık toplama işi yapanlara da zarar vermiş, atık toplamaya sekte vurmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin öncülüğünü yaptığı 'sıfır atık' projesi de bundan zarar görmektedir" dedi.

En fazla plastik atık ithal eden ülke olan Çin'in son dönemde plastik atık alımını durdurduğuna işaret eden Aycan, "Çin'in dışında Malezya ve başka ülkeler de plastik atık alımını durdurdu fakat Türkiye plastik atık alımıyla ilgili bir kısıtlama yapmadığı için plastik atık ithalinde artış oldu." dedi.

Ayda 42 bin ton plastik atık alındığını belirten Aycan, "Türkiye, İngiltere'nin, Avrupa'nın plastik atığını almaktadır. Bunu yanlış, tehlikeli buluyorum ve Türkiye'nin plastik atık alımını durdurmasını istiyorum." diye konuştu.

'EMİNE ERDOĞAN HANIMEFENDİNİN DE PROJESİ ZARAR GÖRÜYOR'

Aycan, Türkiye'nin çöp alan, çöplük olarak kullanılan bir ülke olmaması gerektiğini, insan sağlığı ve çevrenin üç kuruşa kurban edilmesini kabul etmediklerini söyledi.

Bu durumun, Türkiye'de plastik atık toplama faaliyetlerine de darbe vurduğunu ifade eden Aycan, şunları kaydetti:

"Türkiye çöp toplamada başarısız bir ülkedir. Bilinçsiz davranışlarla çevreyi kirleten bir ülkeyiz. Çöplerimizin yalnızca yüzde 10'unu geri dönüşüme gönderiyoruz. Bu nedenle daha çok çöp toplama ve ayrıştırma tesisine ihtiyacımız var fakat plastik atık ithalatı, Türkiye'de var olan atık toplama işi yapanlara da zarar vermiş, atık toplamaya sekte vurmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin öncülüğünü yaptığı 'sıfır atık' projesi de bundan zarar görmektedir."

SIFIR ATIK PROJESİ NEDİR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Emine Erdoğan tarafından başlatılan 'Sıfır Atık Projesi' israfın önlenmesi, atığın azaltılması ve atıkların dönüştürülmesini amaçlıyor.

AA