İzmir’in Aliağa İlçesi’nde, MHP’li Belediye Başkanı Serkan Acar’ın geçen salı günü 3 işçiyi işten çıkarması ve 200 işçinin de görev yerlerini değiştirmesi, işçiler arasında tedirginliğe neden oldu. Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kaya, temizlik işlerinde çalışan 3 işçinin iş akitlerinin hiçbir gerekçe gösterilmeden feshedildiğini ve 200 kadar işçinin de uzun yıllardır çalıştıkları […]

MHP’li belediyedeki işçi çıkarmalarına tepki: Haksız uygulamadan geri dönülsün

İzmir’in Aliağa İlçesi’nde, MHP’li Belediye Başkanı Serkan Acar’ın geçen salı günü 3 işçiyi işten çıkarması ve 200 işçinin de görev yerlerini değiştirmesi, işçiler arasında tedirginliğe neden oldu. Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kaya, temizlik işlerinde çalışan 3 işçinin iş akitlerinin hiçbir gerekçe gösterilmeden feshedildiğini ve 200 kadar işçinin de uzun yıllardır çalıştıkları görev yerlerinin değiştirildiğini kaydetti.

Aliağa Belediyesi’nde işçilerin huzursuz ve tedirgin olduğunu kaydeden Ali Haydar Kaya, sorunun çözüm bulunması için Belediye yönetimi ile görüşmelerinin sürdüğünü söyledi.

Aliağa Belediyesi’ndeki bu gelişmeler üzerine Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “Örgütlü bulunduğumuz Aliağa Belediyesinde pazartesi gününden bu yana üyelerimiz ve sendikamız açısından kaygı verici gelişmeler yaşanmaktadır. Önce, ağırlıklı olarak büro personelleri olmak üzere 200’e yakın işçi, Başkanlık genelgesiyle ‘asıl işkollarının bulunduğu müdürlüklere gönderilmiş olup, kendi rızaları dışında fiilen yerine getirmiş oldukları işyeri uygulaması durumundaki işlerinde esaslı değişiklik oluşturacak şekilde çalıştırılmaları yönünde bir karar alınmış ve uygulanmaya başlamıştır” denildi.

GEREKÇE GÖSTERMEDEN İŞ AKİTLERİ SONLANDIRILDI

Açıklama, şu ifadelerle devam etti:

“Salı günü ise, mesai saati bitiminde temizlik işlerinde çalışan üç arkadaşımızın iş akitleri hiçbir gerekçe ileri sürülmeden tek taraflı olarak işveren tarafından feshedilmiştir. Bütün bu hususlarla ilgili şube başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve sendika temsilcilerimizle birlikte, başkan yardımcıları nezdinde idareyle bugüne kadar yapmış olduğumuz görüşmelerde, gelişmeler sonucu üyelerimizin yaşadığı mağduriyetler dile getirilmiş, yapılacak düzenlemelerin yürürlükte bulunan kanunlar ve toplu iş sözleşmelerine uygun olması noktasında görüşlerimiz belgeleriyle birlikte iletilmiştir. Hala daha bu görüşmelerimiz devam etmektedir.”

“İŞÇİLERE YAPILAN HAKSIZ MUAMELEDEN GER DÖNÜLSÜN”

“İşçi çıkarılmasının hele hele bu Ramazan ayında kabul edilebilir hiçbir tarafı bulunmamaktadır” denilen açıklamada, “Belediyemizde ciddi mali sıkıntılar yaşandığı herkesçe bilinmekte ve yetkililerce de ifade edilmektedir. Ancak bu durumun sorumlusu kuşkusuz çalışan işçiler değildir. Eğer arkadaşlarımız ekonomik sıkıntılar nedeniyle işten çıkarıldılar ise, bunun çerçevesi usul ve esasları da kanunlarda ve Yargıtay kararlarında çizilmiştir. İşten atılanlar bu arkadaşlarımız 10 yıldan fazla bir süredir Belediyemize hizmet etmekte, yaşadığımız bu kentin sokak ve caddelerinin temizlenmesinde alın terlerini dökmüşlerdir. Bu arkadaşlarımıza yapılan haksız uygulamadan bir an önce geri dönülmelidir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı:

“Sendikamız, işyerinin geleceği, sorunlarının çözümü ve huzurlu bir çalışma ortamının sağlanması konusunda her türlü diyaloğa ve desteğe hazırdır. Ancak, üyelerimizin mağdur edecek, onların aile yaşamlarını olumsuz etkileyecek ve kanunlardan ve yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinden doğan haklarına halel getirebilecek her türlü uygulamanın da karşısında olacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz. Belediye yönetimiyle sürdürdüğümüz görüşmeler doğrultusunda kamuoyu tekrar bilgilendirilecektir.”