Manisa’nın Salihli ilçesi Caferbey köyünde MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından mera alanına katı atık depolama tesisi yapılması köylüleri ayağa kaldırdı. Köylüler, yapılacak olan katı atık depola tesisi hakkında kendilerinin bilgilendirilmediğini söyleyerek, “Bu tesis mahallemize ve çevre yarar değil zarar getirecek. Tesisin yapımı için daha uygun yerler varken, mera arazinin tercih edilmesini de anlamış değiliz” dediler.

MHP’li belediyenin 'katı atık tesisi' bölge halkının tepkisini çekti: Halkın sağlığı ile oynuyorlar

Aycan KARADAĞ

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, Salihli’nin Caferbey Köyü’ne 200 metre mesafede mera alanına kurmayı planladığı katı atık depolama tesisi, köylülerin tepkisine neden oldu. Köylüler, yapılacak olan katı atık depola tesisi hakkında mahalle sakinlerinin bilgilendirilmediğini, tesis hakkında 1 ay önce başlanan çalışmalar sonrasında vatandaşların bilgisinin olduğunu ifade ettiler. Bölgenin zarar göreceğini belirten köylüler, Salihli ilçesindeki Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelerek projeyi protesto ettiler. Salihli Çevre Derneği olmak üzere birçok çevre derneği ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri köylülere destek verdi.

mhp-li-belediyenin-kati-atik-tesisi-bolge-halkinin-tepkisini-cekti-halkin-sagligi-ile-oynuyorlar-934606-1.

mhp-li-belediyenin-kati-atik-tesisi-bolge-halkinin-tepkisini-cekti-halkin-sagligi-ile-oynuyorlar-934607-1.

Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, tesisin yapım aşaması öncesinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatılması gerektiğini ancak böyle bir sürecin uygulanmadığının ifade etti. Değerli, “Normalde bu tesislerin yapılabilmesi için ÇED süreçlerinin işletilmesi gerekir. Ancak öyle bir süreç işletilmemiş. Aslında bizim hukuki olarak nitelendirdiğimiz kanuna karşı hile kapsamında burayı bir transfer merkezi olarak projeye isim vermişler. Ancak buranın bir transfer merkezi olmadığı belli. Çünkü sadece Salihli ilçesinin değil, çevremizdeki ilçelerin çöplerinin de bu bölgeye getirileceğini valiliğin kararı ile öğrenmiş olduk” dedi.

KARARIN İPTALİ İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURULDU

Değerli sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bölge tamamen tarımsal alanlarla çevrili. Mahalle hayvancılıkla da uğraştığı için o mera fiili olarak kullanılan bir alan. Ayrıca kurulmak istenilen tesis Caferbey mahallesine 200 metre yakın bir mesafede. Ayrıca kurulmak istenilen alının içerisinde mahalle sakinlerini içme suyu ve tarımsal sulama amaçlı kullandığı sondaj kuyuları da mevcut. Mahallenin yerleşim yerlerine yakın olan ve verimli bir arazinin bulunduğu bu bölgeye tesisin yapılmasını uygun bulmuyoruz. Mahalle sakinleri de bu tesisin kurulmaması noktasında direnişi gösterecek. Alınan kararın iptali Manisa İdare Mahkemesi’nde hemen yasal bir süreç başlattık. Mera üzerine yapılmak istenen bu tesis bir rant projesidir. Bu ranta izin vermeyeceğiz.”

mhp-li-belediyenin-kati-atik-tesisi-bolge-halkinin-tepkisini-cekti-halkin-sagligi-ile-oynuyorlar-934610-1.

Köylülerden Mevlüt Akar ise, “Daha önceden böyle bir tesisin yapılacağı kulağımıza gelmişti. Yaptığımız görüşmelerde tesisin mahallemize yapılmayacağının sözü verilmişti. Ancak gördük ki verilen sözler yalanmış. Yaptıkları her konuşmalarda çevreye karşı duyarlılıklarını ve hassasiyetlerini belirtiyorlar. Yerleşim yerine 200 metre yakın olan ve verimli mera arazisine yapılacak olan tesisle çevreye karşı hassasiyetlerini net bir şekilde gösterdiler. Biz bu tesisi istemiyoruz. Bu tesisin yapılmasından vazgeçilene kadar direnişimiz devam edecek. Bu tesis mahallemize ve çevre yarar değil zarar getirecek. Tesisin yapımı için daha uygun yerler varken, mera arazinin tercih edilmesini de anlamış değiliz” diye konuştu.

mhp-li-belediyenin-kati-atik-tesisi-bolge-halkinin-tepkisini-cekti-halkin-sagligi-ile-oynuyorlar-934609-1.